Ruoŧŧa / Sverige

Altabombaren om Kallak-aktivisterna: "De kommer vara hjältar"

2:22 min

Idag hålls rättegångarna mot tre av de aktivister som i somras försökte stoppa arbetet vid den planerade gruvan i Kallak utanför Jokkmokk. Niillas Somby, mannen bakom sprängattentatet i Altakonflikten för 30 år sedan, har kommit till Sverige för att visa sitt stöd.

Han tror att Kallakaktivisterna blir dömda i rätten idag.

– Men de blir bara dömda av den här koloniala domstolen, säger han. Historien kommer rentvå dem och de kommer inte vara kriminella i samiska ögon.

Niillas Somby deltog i hungerstrejken mot utbyggnaden av Altaälven i Norge 1979 och han var också en av tre personer bakom språngdådet mot en bro i Alta 1982 - en protest mot den norska Högsta Domstolens beslut att godkänna exploateringen av älven.

I explosionen miste han ena armen och ögat, och han dömdes senare till 21 års fängelse. Men innan domen kunde verkställas flydde han till Kanada, där han blev adopterad av ursprungsbefolkningen.

Han ser likheter mellan Altakonflikten och Kallak, även om Kallak ännu inte har nått Altakonfliktens proportioner.

– Kallak är i en mindre skala, än så länge. Men Kallak har potential att växa och bli stort. Jag ser att myndigheterna redan nu försöker skrämma bort folk med de här rättegångarna mot aktivisterna, säger han.

Nu har han kommit till Sverige för att visa sitt stöd för Kallakaktivisterna, och under veckan föreläser han i både Uppsala och Stockholm. Och han stödjer ännu olagliga metoder, säger han.

– Man måste se vad som är olagligt. Jag tycker att det är kriminellt att förstöra naturen. Och det är inte i på det hela taget något kriminellt att göra aktioner på de här aktivisternas sätt. Det är nästan en plikt för oss samer att genomföra aktioner - utan att se på vad som är lagligt och inte lagligt.

Och oavsett vilken dom de åtalade får, menar Niillas Somby, så kommer de att ses som hjältar.

– Även om de här aktivisterna blir dömda i den här rättssaken av kolonialmakten, så kommer historien inte att döma dem. De kommer vara hjältar i historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio