Hallå Skåne

Sköldkörtelpatienterna svikna av sjukvården?

Hypotyreos är en sjukdom som man får om sköldkörteln producerar för lite hormon. Då fungerar nämligen inte ämnesomsättningen som den ska, man går upp i vikt, blir trött och kan bli deprimerad.

Många personer som har problem med sköldkörteln mår inte bättre av den medicin de får. Ofta nekas de att prova andra läkemedel och många känner sig övergivna av sjukvården.

- Jag blev trött på att ingenting fungerade. Då gick jag in på ett forum på Facebook. Där fick jag ett privat meddelande med tips på läkare som är villiga att skriva andra mediciner är den vanligaste som heter Levaxin, säger Ann-Sofie Nellhov.

Hon upplevde att hon fick livet tillbaka när hon fick ett nytt läkemedel av den läkaren som heter Liothyronin. Det fick efter att hon hade lovat läkaren att inte föra vidare hens namn.

– Det finns många som beställer hem medicin från internet och då blir det olagligt. De begår ett brott för att de ska bli friska och så ska det inte vara, säger Ann-Sofie Nellhov.

Helene Holmer är specialist i endokrinologi och vet att många drabbade tar hem mediciner från utlandet och hjälper varandra med doseringen.

– Det ska man akta sig för, det som gäller för en person kanske inte gäller för en annan. Man kan bli vilseledd. Det andra är att om man köper läkemedel som inte är kontrollerade så vet man inte vad man får i sig, säger hon.

Helena Rooth Svensson är specialist i allmänmedicin och arbetar som företagsläkare och skolläkare i Båstad kommun. Hon menar att finns en motvilja bland läkare att skriva ut andra mediciner.

– De som är drabbade ska ha rätt testa någon av de få andra medicinerna som finns på marknaden, eller som komplement till den vanliga medicinen. Det är förfärligt att det är på det här sättet, säger Helena Rooth Svensson.