Taggtråd med knivblad ska stoppa flyktingar

1:47 min

I Spanien har regeringen den senaste månaden installerat ny taggtråd med knivblad på gränsen mellan den spanska enklaven Melilla och Marocko. Syftet är att stoppa det ökande antal migranter som försöker ta sig över gränsen.

Men människorättsgrupper och den politiska oppositionen i Spanien har kritiserat beslutet.

– Det är tre stängsel. Det som är mot Marocko är sex meter högt och den sjunde metern är lös så att den lutar tillbaka om man försöker klättra upp på den. Och nedanför det har man nu alltså satt upp taggtråd med speciella rakblad på som skär genom händerna på den som försöker klättra upp.

Det är framför allt unga män från länder söder om Sahara som kommer hit och försöker klättra in i Europa. Redan innan dog pojkar som ramlar ner regelbundet.

Rakbladsknivarna togs bort från stängslen 2007 eftersomde ansågs orsaka onödigt lidande. Men nu håller de på att sättas tillbaka.

Den spanska regeringens representant i Melilla, Abdelmalek el Barkani, försvarar Spaniens rätt att skydda sina gränser. Men direktören på Melillas flyktingmottagning, Carlos Montero Díaz, säger att knivbladen inte fungerar.

– Knivbladen satt där i många år och migranterna hoppade över ändå, enda skillnaden var att de kom hit med större skärsår, säger han.

På den marockanska sidan gränsen träffar jag femton unga män från Kamerun. De gömmer sig i bergen och väntar på rätt tillfälle att försöka hoppa till spansk mark. För dem är taggtråden mindre läskig än Medelhavet, där många migranter dött den senaste tiden.

– Havet är farligt, särskilt för mig som inte kan simma, säger en kille som kallar sig för "Free".