Poliser i Stockholm blir arrestvakter när det ska sparas pengar

1:36 min

Stora besparingar väntar polisen i Stockholm. Redan nu måste man spara fyra miljoner kronor och en omedelbar åtgärd är att byta ut alla inhyrda arrestvakter mot tjänstgörande poliser.

Stefan Eklund, ordförande för polisförbundet i Stockholm tycker att åtgärden är kontraproduktiv.

– De här nya poliserna och en del gamla också, får alltså ingen möjlighet att utöva sitt yrke i den egenskap som man ska ordna en kontroll på en arrest och intagna, så där är det ju totalt kontraproduktivt.

Medborgarna får till syvende och sist sämre polisverksamhet, mindre poliser på gatorna som kan komma när man ringer till polisen och i det brottsförebyggande arbetet kommer det också finnas mindre poliser. För någonstans ska de tas ifrån.

Polisen i Stockholm har strikta order att spara 260 miljoner kronor på ett år. Att byta ute de inhyrda arrestvakterna mot tjänstgörande poliser kommer att ge polisen en omedelbar besparing på fyra miljoner kronor innan årets slut.

Varg Gyllander, pressansvarig från polisen i Stockholms län säger att det här med arresten är bara början.

– Vi har vänt och vridit på allt och vi kommer att ha många besparingsåtgärder, det här är en av dem och den är absolut nödvändig.

Om polisförbundets kritik, att polisen skjuter sig själv i foten säger han så här.

– Ja, det är säkert så, det går inte spara så här mycket pengar utan att det märks. Det försämrar vår möjlighet för poliser att utöva sitt riktiga yrke om man uttrycker sig så. Och alla stora besparingar kommer att påverka verksamheten och det kommer sannolikt att märkas hos medborgarna också.

Varför har vi hamnat i den här situationen?

– Det finns många skäl, men ett är att vi inte kan påverka lönekostnaderna

Man pratar om Obama-besöket?

– Kostnaden för Obamabesöket och social oro uppgick ungefär till 30 miljoner kronor, men i en stor budget som vi har på flera miljarder är det lite. Men det är klart att totalt sett påverkar alla stora utgifter i viss mån.