EU-toppmötet: "Ett bakslag"

2:44 min

I dag inleds toppmötet om EU:s så kallade östliga partnerskap. Men mycket tyder nu på att mötet blir stämplat som ett fiasko, efter Ukrainas nej till att skriva under ett avtal om fördjupat politiskt och ekonomiskt samarbete med EU.

EU-parlamentariker Gunnar Hökmark kallar avhoppet ett "bakslag".

– Man ska inse att här har vi inte lyckats med det som var ett väldigt stort mål. Ukraina är ett stort och viktigt land. Då måste man diskutera hur vi nu går vidare för att se till att den helomvändning som Janukovitj har gjort inte innebär att Ukraina är förlorat för längre tid, säger Gunnar Hökmark (m).

Många EU-politiker är mycket kritiska till de ryska påtryckningar som anses vara orsaken till Ukrainas helomvändning. Nu blir det inget med det tänkta huvudnumret på toppmötet här i Vilnius i Litauen; undertecknandet av ett associationsavtal mellan EU och Ukraina. Men misslyckandet beror delvis även på EU självt, anser den finske EU-parlamentarikern och Rysslandskännaren Nils Torvalds.

– Det finns ett psykologiskt fel i den europeiska politiska kulturen, säger han.

Enligt Nils Torvalds har EU viftat med för många pekpinnar om vikten av demokrati i gamla Sovjetrepubliker, utan hänsyn till att länder som Ukraina och Ryssland saknar vår långa tradition av ett samhälle med engagerade medborgare. Torvalds ser EU:s okänsliga agerande som ett skäl till unionens just nu så frostiga relation med Ryssland.

I Ukrainas huvudstad Kiev fortsatte tusentals människor igår att demonstrera för ett närmande till EU.

"Ut med banditgänget", skrek demonstranter i Kiev och krävde regeringens avgång.

Inför toppmötet i dag och i morgon handlar nu mycket för EU om att försöka rädda det som finns kvar av det östliga partnerskapet. EU vill dels poängtera att dörren inte är stängd för Ukraina, dels vill man försöka undvika att även Moldavien och Georgien faller för trycket från Ryssland.

Ukrainas premiärminister Mykola Azarov har skyllt landets omsvängning på att EU har vägrat att ge ytterligare ekonomisk hjälp till Ukraina. Enligt Gunnar Hökmark bör EU öppna upp för mer stöd till de gamla sovjetrepublikerna.

– Det tror jag definitivt att man kan göra när det gäller att se till när det gäller att hålla dem skadefria från det som är ryska hot och påtryckningar. Inte sockra, men däremot säkra. Se till att erbjuda säkerhet när det gäller energileveranser, så långt man kan göra det. Se till att när man förlorar marknad i Ryssland, om ryssarna går till verket, att man garanterar snabbare tillträde till de europeiska marknaderna.

Så som man nu har gjort med moldaviskt vin, alltså?
– Till exempel, säger Gunnar Hökmark.