Tyska minimilönen kritiseras av näringslivet

1:33 min

Den tyska uppgörelsen om en regeringskoaltion får skarp kritik av höga företrädare inom det tyska näringslivet. En missad chans säger till exempel branschorganisationen för den tyska industrin. En del företagsägare är också oroliga.

Bettina Kretzchmann driver ett verkstadsföretag som räknas till den grupp företag som ses som själva ryggraden i den tyska industrin, medelstora företag som faller under begreppet " Mittelstand".

Hon säger till TV-kanalen N-TV att hon inte har en aning om hur den överenskomna minimilönen på 8.50 euro i timmen, socialdemokraternas viktigaste krav för att gå med att regera ihop med kristdemokraterna, ska införas just på hennes företag.

Bland experterna går omdömet om minimilönens effekter isär. Mer vänsterinriktade ekonomer ser den som en chans för eftersatta inkomstgrupper att få högre löner, medan ekonomer på andra sidan ser minimilönen som ett hot mot jobbtillväxten i Tyskland.

Det mäktiga branschorganisationen för den tyska industrin, BDI:s ordförande Ulrich Grillo hävdar att koalitionsfördraget hotar attraktiveten för industrilandet Tyskland. Och andra branschförbund tror att den nya tyska regeringen inte kommer klara att finansiera sina planerade reformer utan att ta till skattehöjningar i slutändan.

Kritik kommer också mot att Tyskland ska införa möjlighet att vissa grupper att få gå i pension vid 63 istället för 67 års ålder. Kritikerna menar att reformen skadar Tysklands trovärdighet efter som Tyskland under eurokrisen krävt att flera krisländer höjer sina pensionsåldrar.