Göteborg kan få fler billiga hyreslägenheter

1:26 min

Efter succén för arkitekttävlingen om att bygga billiga hyreslägenheter på Guldmyntsgatan i Högsbo  kommer göteborgspolitikerna att satsa på flera områden att bygga på.

Kommunen sätter en övre gräns för hur mycket en nyproducerad lägenhet får kosta. Allt för att pressa ner hyreskostnaderna.

Kjell Björkqvist folkpartist och vice ordförande i byggnadsnämnden menar att det nu gäller  att bygga många fler bostadsområden med samma upplägg som på Guldmyntsgatan.

- -Nu har vi från stadens sida visat att det går att bygga billigt och det har aktörer på byggmarknaden nappat på. Så nu säger vi: Varsågoda här har ni nya områden, var vänlig och bygg ! Det säger Kjell Bjlörkqvist.

Politikerna spelade högt i frågan om Guldmyntsgatan.

Kritikerna menade att det inte skulle finnas seriösa arkitekter och byggare som kunde bygga billiga hyreslägenheter med hög standard.

Kritikerna hade fel, konstaterar Tina Wallenius miljöpartist i byggnadsnämnden.

Hon vill nu snabbt gå vidare och utnyttja den vind i seglen man fått efter framgången med Guldmyntsgatan.

--Nu ska vi hitta fler platser och fler former för att bygga mindre billiga lägenheter i stan, säger Tina Wallenius. För det är det som folk efterfrågar och då måste vi fokusera på det.

--Vi utmande byggmarkaden och fick ett positivt gensvar, konstaterar Mats Arnsmar socialdemokratisk ordförande i byggnadsnämnden.

--Nu ska vi gå vidare med bl.a de byggare och arkitekter som visat intresse för att bygga på Guldmyntsgatan. Det finns ju så många människor som inte har råd med dom nya lägenheter som kostar hur mycket som helst.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se