"Eran Berlusconi är inte över"

1:46 min

Igår uteslöts Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi från senaten. Det innebär att han nu kan avtjäna sitt straff för skattebedrägeri och är mer sårbar i flera andra rättsprocesser, som pågår mot honom.

Men detta betyder inte att eran Berlusconi härmed skulle vara över i italiensk politik, rapporterar Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

Utesluten ur senaten, men Berlusconi säger sig kunna agera utanför parlamentet precis som Renzi i Demokratiska partiet och Grillo i Femstjärnerörelsen, noterar Italiens stora affärstidning Il Sole 24 Ore.

Kommentatorn Stefano Folli skriver:
”Vi skulle alla ha föredragit en annan och mindre bitter epilog. För oss själva och för vår nationella värdighet. För den bild som vi skickar utomlands.”

Berlusconi förblir en aktör i italiensk politik är rubriken i den franska tidningen L'Express, som intervjuat Italien-experten Hervé Rayner vid Lausannes universitet.

Berlusconi besitter fortfarande en stark karisma, han finansierar partiet Forza Italia, många står i stor tacksamhetsskuld till honom, avhopparna från hans parti hade inte velat se honom utesluten och 77 år är ingen ålder i italiensk politik, menar Hervé Rayner i L'Express.

En annan kännare, James Walston vid Amerikanska universitet i Rom, säger till Financial Times att:

”När det är över, så är det ändå inte över.”

Med sin starka finansiella ställning och sina tv-kanaler kommer Berlusconi att fortsätta att pressa regeringen Letta, skriver FT och pekar på att Forza Italia har sin nästa chans i maj i Europaparlamentsvalet.

Amerikanska medier skriver också att eran för den 77-årige mångmiljardären inte är över.

Finansmarknaderna har reagerat lugnt på att Berlusconi blev utesluten ur senaten.