Stöddemonstrationer för de åtalade Kallak-aktivisterna i Stockholm och Gällivare idag

1:47 min

Ett 20-tal demonstranter hade samlats på både på Medborgarplatsen i Stockholm och utanför Gällivare tingsrätt idag, för att stödja de Kallak-aktivister som står åtalade vid Gällivare tingsrätt. Idag startade rättegångarna mot de tre aktivister som protesterat i samband med gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines provborrningar i Kallak. 

– Det här är en blixtmanifestation med kort varsel för att vi vill visa att det är viktigt för oss hur det går för våra kämpar, säger Ingrid Engarås, en av demonstranterna i Stockholm. De här aktivisterna ska ha allt stöd, fortsätter hon, de har visat ett otroligt mod och har tagit risker.

Ett 20-tal aktivister hade tidigare samlats på Medborgarplatsen i Stockholm. Vid kl.10.45 vandrade demonstrationståget vidare mot riksdagshuset med sina banderoller. 

Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande, är en av de som deltar i manifestationen i Stockholm. Han hoppas på ett frikännande för aktivisterna. 

– Jag tycker inte att det är ett brott att hävda den samiska kulturen, säger Mikaelsson. Men fortsatt förstörelse av naturen kan inte vara lagligt i ett internationellt perspektiv.

I Gällivare hade ett 20-tal personer med plakat samlats utanför tingsrätten för att ge sitt stöd till de åtalade. 

Det var den 29 juli som gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines skulle påbörja sina sprängningar på provbrytningsområdet i Kallak. Aktivister hade byggt barrikader på vägen till området för att försöka förhindra det. Gruvföretaget hade anlitat polishjälp för att röja undan hindren på vägen. 

I ett trätorn som byggts hade flera av aktivisterna klättrat upp. Tre av dem vägrade lämna tornet när polisen kom för att röja bort barrikaderna från vägen med en traktorskopa. 

Idag åtalas de tre personerna för våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande, en av dessa står även åtalad för förgripelse mot tjänsteman. Första rättegången startar kl.11.30, därefter kl.13.30 och kl.14.15.

Målsägande Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman vill idag inte uttala sig om rättegången eller manifestationerna.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sr.se

Marie-Louise Niia
marie-louise.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio