P4 MORGON

Nu ska Jönköping "gameifieras"

4:03 min

Jönköpings kommun vill befästa sin plats på spelkartan. För att lyckas tar man hjälp av de som kan spelvärlden bäst – gamers.

Två "gamers", personer som spelar dator- och tv-spel, kommer anställas av Jönköpings kommun på ett två månader långt uppdrag. Uppdraget är att "gamifiera" Jönköping, så att näringslivet kan dra nytta av spelbranschens framväxt.

 Men vad kan två gamers tillföra?

– De kan hjälpa oss få reda på hur man tänker i den världen, menar Camilla Littorin, näringslivschef i Jönköping. Vad är det för typ av företag som är intresserade av att komma in i den här världen. Hur kan vi gifta ihop det med ett befintligt näringsliv.

Jönköping är redan något av ett hak för gamers, mycket tack vare datorfestivalen Dreamhack. Och det är en relation Jönköpings kommun hittills vara dåliga på att utnyttja.

– Jag tror inte vi riktigt förstått. Det här är en generationsfråga. Man har tyckt att det är någonting ungdomarna gör och man har inte riktigt förstått hur stort detta är. 

– Nu har den generationen vuxit upp och har barn och ungdomar och unga vuxna som spelar jättemycket, och då förstår även sådana som jag, i min ålder, vad detta handlar om.