Våg av näthat mot Antje Jackelén

1:32 min

Sedan hon valdes till Sveriges nästa ärkebiskop så utsätts Antje Jackelén, biskop i Lunds stift, för en våg av näthat. På olika främlingsfientliga forum på internet hängs hon ut och blir även utsatt för hot.

Sedan biskop Antje Jackelén vann ärkebiskopsvalet har debatten om vad hon egentligen tror på gått varm på tidningarnas ledarsidor och kultursidor.

Men under den offentliga debatten om blivande ärkebiskopens teologi så har det på flera främlingsfientliga nätforum och bloggar och på Twitter svämmat över av hat.

Omfattningen av näthatet, som har ökat kraftigt efter ärkebiskopsvalet i oktober, var Antje Jackelén inte beredd på.

– Nej, det var jag inte. Jag var inte beredd på denna illvilja och detta hat. Det är klart att jag är personligt berörd, det är svårt att värja sig när det är så mycket aggression.

"Vilken monsteriös ynkedom, man mår illa."

"Kärringen lider av vanföreställningar."

Antje Jackelén läser inte allt som skrivs om henne, men håller sig informerad och en del påhopp riktas direkt till henne på Twitter.

– Så jag vet ju ungefär och jag vet ju att det förekommit dödshot som man sen plockat bort, säger hon.

Men en genomläsning av kommentarsfälten på några av de största nätforumen visar att flera hot fortfarande ligger kvar. Tillsammans med många hundra hatiska och nedsättande kommentarer.

Som biskop i Lund har Antje Jackelén profilerat sig som debattör om religionsdialog och förespråkat alla religioners rätt till plats i det offentliga rummet. Och det är främst två relaterade teman som återkommer i hetsandet.

– Nationalism och en otroligt stor rädsla och ett hat mot islam, sammanfattar Antje Jackelén.

"Välj Muhammed istället så slipper vi se din fula gubbfrisyr!"

"Kan man inte bara bränna på bål? Kyrkan gillar ju sånt."

Men trots hat och hot är Antje Jackelén inte rädd för näthatet.

– Inte personligen skrämd men visst kan jag vara rädd för den här utvecklingen, säger Antje Jackelén.