Urintester slopas för att bättre komma åt missbruk

1:45 min

Nu ifrågasätts urintester i missbruksvården på riktigt. En ny studie som inte har släppts än visar att många urintester som görs, ger fel resultat.

Beroendecentrum Västmanland siktar på att bli först med att slopa urintester i vår för att komma åt personer som försöker fuska med sitt missbruk säger Robert Olsson, chef på beroendecentrum i Västerås:

– Urintesterna kan vara upp till 30 procent falskt positiva eller falskt negativa. Det kan vi se när vi jämför urinprover med utandningsprover från samma patient.

Att kissa när någon övervakar en kan ofta vara integritetskränkande, men nu kan beroendecentrum i Västmanland bli först ut med att slopa urintesterna för patienter som långsiktigt behandlas för sitt missbruk, säger Robert Olsson. Patienterna ska istället göra utandningsprover.

Grunden till beslutet är en studie som Beroendecentrum i Västmanland har gjort i samarbete med Karolinska institutet och som snart publiceras i internationell vetenskaplig press. Studien visar att urintesterna är för osäkra, och kryphålen används av missbrukare. Det kan bland annat handla om att blanda ut kisset, vilket gör att drogerna inte syns säger han.

– De kämpar många gånger för sitt liv. De är övertygade om att det här är enda sättet för mig att klara vardagen, annars dör jag. Det är klart att de då manipulerar för att rädda sitt liv, säger Robert Olsson. 

Som vi kunde berätta i morse så ser flera beroendecentrum i Sverige att missbrukare använder allt mer läkemedels och designerdroger. Droger som där tillverkaren har ändrat den kemiska sammansättningen, men som liknar droger som kokain bland annat. Och det är ännu en anledning till att ta bort urintesterna säger Robert Olsson.