Så jävla PK! Bianca Kronlöf blev årets unga sverigefinne

0:49 min

”Hon är en orädd, argsint, mångkulturell feminist, som inte tiger”. Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf har utsetts till årets unga sverigefinne. Priset delades ut i samband med Sverigefinnar 2013- galan i Stockholm i fredags. Kai Latvalehto, huvudrollsinnehavaren i ”Ingen riktig finne” fick utmärkelsen årets sverigefinne och språkkämpen Daniel Särkijärvi blev årets vardagshjälte.

Sverigefinne 2013-galan inleddes med att utmärkelsen Ung Sverigefinne 2013 delades ut till 28-åriga Bianca Kronlöf, känd bland annat från Youtube-filmen Så jävla PK.

- Hon är en orädd, argsint, mångkulturell feminist, som inte tiger. Hon har effektivt använt sociala medier för att sprida sitt budskap om jämlikhet. Hon har varit en inspiration och förebild för många sverigefinska ungdomar, skriver juryn.

Kronlöf, som inte kunde närvara vid prisutdelningen kommenterade priset via telefon.

- Shit vad fint att få vinna det här priset! Det är så kul att få priset som ung sverigefinne, det är väldigt roligt. Jag måste fundera på hur jag ska bära den här titeln med bästa stolthet, säger Kronlöf.

Därefter var det dags för kategorin Vardagshjälte 2013. Utmärkelsen delades ut av Sisuradios kanalchef Päivi Tompuri och Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm. Vinnaren i kategorin Vardagshjälte 2013 blev språkaktivisten Daniel Särkijärvi från Kalix.

- Årets vardagshjälte Daniel Särkijärvi är en språkkämpe och medborgaraktivist från Kalix. Han har visat att en människa kan få bollen i rullning och få till stånd en förändring, som i längden garanterar modersmålsundervisning oberoende av baskunskaperna. Kampen har krävt envishet, listighet och visdom, motiverar jurymedlemmen Anders Eriksson.

Slutligen var det dags för den kanske tyngsta kategorin av dem alla, Årets Sverigefinne. Priset utdelades av Sveriges Televisions VD Eva Hamilton till juryns favorit i år, Kai Latvalehto, musiker, forskare och huvudrollsinnehavare i succédokumentären Ingen riktig finne.

- Han hade huvudrollen i Mika Ronkainens dokumentärfilm Ingen riktig finne. Med humor och djup känsla skildrade han skillnader mellan första och andra generationens sverigefinnar och skapade en bild av sverigefinsk identitet - en bild som tusentals sverigefinnar har känt igen. Han har sagt: ”mina rötter är både i rosenbuskar vid fotbollsplanen i Göteborg och i barrdoftande skogar i Norra Finland. Det är en resurs, en människa kan ha sina rötter på två ställen.”, lyder motiveringen som Hamilton läser upp.

Sveriges Radio Sisuradio, SVT:s finska redaktion, tidningen Ruotsin Suomalainen och Finlandsinstitutet premierar årligen de personer som under året utmärkt sig som ambassadörer för den sverigefinska minoriteten. Priset delas ut till personer som osjälviskt hjälpt andra och spridit glädje i vardagen.