Få tjejer i topp i E-sporten

2:01 min

I Jönköping är Dreamhack inne på sin andra dag. Där blandas amatörspelare med proffsspelare från inte mindre än 50 länder.  E-sporten växer men fortfarande är det mansdominerat och i toppen finns i princip bara män. Svenska Madeleine Leander, kallad "Maddelisk" är en av världens bästa Starcraft 2-spelare.

– I Starcraft tror jag att siffran ligger på fem procent tjejer jämfört med 95 procent killar då. Jag skulle väldigt gärna se fler tjejer, säger Madeleine Leander. 

Det spelas för fullt i Jönköping. Spelturneringar sänds över hela världen i spel som Battlefield och Streetfighter och det är väldigt mansdominerat. I toppen finns nästan inga kvinnor. 

– För det första måste vi få fler tjejer att spela, och då måste vi skapa förebilder. Jag tror på att motivera tjejer, till exempel tjejturneringar tror jag kan vara ett bra sätt, för det var så jag kom in och började tävla själv.

Men ska man tro Matilda Thulin och Isabell Ivarsson så är det en bit kvar innan man får fler tjejer att börja spela.  

– Det finns ju många tjejer som tycker om att spela, det är väl mer att de inte vågar för att de är rädda för trakasserier som faktiskt händer när man är tjej. 

– Om man säger att man är tjej online så vill ju alla hjälpa en och ge en grejer. De tror inte att man kan spela, man får inte en chans.