Knapp majoritet för de rödgröna

2:09 min

De rödgröna partierna har återigen en egen knapp majoritet i väljaropinionen. Det visar mätningen Svensk väljaropinion från Novus.

Bland regeringspartierna så fortsätter Moderaternas nedgång. Alliansens största parti Moderaterna får bära konsekvenserna av att allt fler av de egna väljarna inte tycker att politiken fungerar, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När det då gnisslar i förhållande till hur det ser ut med arbetslöshetssiffror och annat och det blir svårt att peka på stora framgångar, så faller det tillbaka på huvudpartiet i Alliansen, säger han.

Novembersiffran på 25 procent för Moderaterna  är den lägsta sedan hösten 2008 då den ekonomiska krisen slog till i Sverige och internationellt. Det finns bara ett sätt att försöka komma tillbaka, menar Jonas Hinnfors.

– Man måste återvinna förtroendet för att de åtgärder man genomför kommer att vara verksamma, säger han.

Den rödgröna egna majoriteten är knapp, 50,4 procent. Men även om  den skulle hålla i sig fram till valet i september nästa år så säger det inget om vad det blir för sorts regering, understryker Jonas Hinnfors. Signalerna om samarbete är många, inte minst från Socialdemokraterna.

– Det är inte alls säkert att det blir en regering som består av de tre rödgröna partierna även om det skulle vara rödgrön majoritet. Det vet vi inte, säger Jonas Hinnfors.

Förändringarna inom väljaropinionen enligt de stora institutens mätningar, som Novus sammanställt för Ekot, är rätt små. Socialdemokraterna backar dock med 0,9 procentenheter.

Den nye partiledaren Stefan Löfven har inte fått siffrorna att svänga. Partiet är inte tydligt nog, menar Jonas Hinnfors.

– Det finns egentligen inte någon inriktning, att man föredrar att gå i en viss riktning på  ett väldigt tydligt sätt, som kan hjälpa väljarna, säger han.

Sverigedemokraternas uppgång är bruten den här månaden. Partiet backar till 9,3 procent. Miljöpartiet är återigen tredje största parti med sina 9,7 procent.

Kristdemokraterna ligger med sina 3,9 procent precis under spärren till riksdagsvalet. Centerpartiet med 4,0 procent klarar precis spärren, men Centern kan inte andas ut.

– Samtidigt så har partiet en slags kärnorganisation fortfarande som kan när det kommer till valrörelse, om den sätts på fötter, kan fungera så att det faktiskt kommer att klara sig, säger Jonas Hinnfors.