Halmstad

Ljusfestival lyser upp Halmstad

1:22 min

Ljusfest låter väl som något som behövs den här årstiden. Och i Halmstad kan man kombinera julskyltningssöndagen med en ljusfest, som börjar redan på ljus eftermiddag och fortsätter in i mörkret.

- Det kommer att vara fackeltåg, eldkonster, kulturshow, sång och musik, korvgrillning, allt möjligt för alla åldrar, berättar Karin Ekdahl, projektledare på kulturförvaltningen i Halmstad.

- Syftet är att belysa kulturen och alla kulturaktiviteter som kommer nästa år. För det händer väldigt mycket, många festivaler till exempel, och vi vill göra avstamp för det här och bjuda på smakprov och skapa förväntan.

Men det är inte bara smakprov och uppträdanden på efterrmiddagen när skymningen och mörkret sänker sig.

Konstverk i parker och gator belyses och på Storgatan invigs Klaras fåtölj till minne av Klara Johansson, Halmstads första kvinnliga student och en betydande litteraturkritiker i början på 1900-talet.

Fåtöljen, som ska vara permanent placerad på gågatan, är gjuten i betong och är både uppvärmd och utrustad med läslampa.

Men tonvikten ligger på olika aktiviteter, säger Karin Ekdahl.

- Vi har bland annat en scen i Norre Katts park där vi har en kulturshow. Där kommer många av dom aktörer som ska uppträda nästa år i olika aktiviteter att vara med.