Vatten sprutas in i köttet för att göra det mörare

1:37 min

Mört och saftigt kött är vad många konsumenter efterfrågar. Därför sprutas vatten in i köttet som binds på kemisk väg genom olika tillsatsämnen. EU arbetar just nu med att gå igenom olika tillsatsämnen. Men ett eventuellt förbud kan dröja.

Johanna Stiernstedt är kvalitetschef på ICA och säger att tillsatserna gör köttet mört och att det finns kunder som efterfrågar detta. 

– Det gör man för att det finns en kundefterfrågan. Kunderna ska ha ett val, och saltlake bidrar till en viss mörhet. Men man kan också välja att köpa en helt ren produkt, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på ICA.

Men bland kunderna i en matbutik i Växjö var det svårt att hitta den efterfrågan.

– Varför ska man alls tillsätta vatten, det förstår jag inte. Om det blir billigare är det väl i så fall bättre att man äter lite mindre men med högre kvalité, säger en av kunderna.

– Det är något jag har tänkt mycket på och det känns ju helt onödigt. Jag tror inte heller att kunderna efterfrågar det, snarare handlar det väl om att ekonomi: vatten är billigt, säger en annan.

För att vattnet ska hålla sig kvar i köttet används ofta något bindmedel, främst fosfater. En larmrapport om ämnets effekt på hälsan publicerades förra veckan. EU håller just nu på att titta över användandet, men om det blir ett förbud kan det dröja till 2018.

– Man tillsätter då fosfat som binder vatten. Men det är något som vi är restriktiva med och försökt jobba bort till exempel i vår julskinka, säger Johanna Stiernstedt.

Mer hör du under dagen i P4.