Bianca Kronlöf på reportageresa till Bangladesh

8:00 min

För att skildra årets tema på nära håll skickar Radiohjälpen skådespelaren Bianca Kronlöf på reportageresa till Dhaka i Bangladesh. Där har det gjorts framsteg för att minska på mödradödligheten, men fortfarande finns många utmaningar. Bianca kommer dagligen att liverapportera till glasburen i Göteborg.

I Dhaka kommer Bianca Kronlöf bland annat att träffa barnmorskor, besöka förlossningskliniker och åka till slummen för att få en bild av hur situationen för unga kvinnor i Bangladesh ser ut.

Bianca Kronlöf är ett stort fan av Musikhjälpen och tvekade inte en sekund när hon fick frågan:
– Det kändes som att få ett frieri. Jag följer Musikhjälpen och det ska bli så häftigt att få vara med i ett projekt som jag verkligen beundrar. Men jag är väldigt nervös över hur resan kommer att påverka mig, den kommer att bli som en känslomässig bomb, säger Bianca Kronlöf.

Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen, är väldigt glad över att Bianca Kronlöf vill leda Radiohjälpens reportageresa till Bangladesh:
– Bianca representerar det som Musikhjälpen står för – en ung tjej med tydliga värderingar som vågar säga vad hon tycker, även om det är obekvämt. Hon kommer att ge en skarp och osminkad bild av verkligheten för unga mödrar i ett av världens fattigaste länder, samtidigt som hon kommer att rapportera med värme och empati, säger Per Byman.

Bianca Kronlöf är skådespelare och stand-up komiker. I fjol fick hon stor uppmärksamhet för sin Youtube-video ”Så jävla PK”, som belyser ämnen som rasism och sexism. Bianca är med i den feministiska teatergruppen ”Gruppen” och har också spelat på Stockholms Stadsteater och på Orionteatern. 2014 är hon aktuell i Ronnie Sandahls långfilm ”Svenskjävel”.

Biancas inslag från Bangladesh kommer att visas i det sammanfattande programmet Musikhjälpen Extra som sänds i SVT varje kväll under insamlingsveckan. Vi kommer även lägga upp inslagen här på webben. Musikhjälpen Extra leds av Sofia Rågenklint och förutom att följa Biancas resa i Bangladesh kommer Sofia att presentera insamlingsintitativ här hemma i Sverige och följa det som händer i och kring glasburen på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.

Även Robin Olin, Sveriges Radios ungdomskorrespondent, följer med på resan till Bangladesh och rapporterar dagligen till Musikhjälpen under sändningsveckan. Robin kommer skildra årets tema mödradödlighet från landsbygden och börjar sin resa i norra delarna kring området Nilphamari och kommer därifrån att ta sig till Dakahområdet.