Volvo satsar på självkörande bilar

2:02 min

Biltillverkaren Volvo planerar tillsammans med flera myndigheter ett stort forskningsprojekt med självkörande bilar i Göteborg.

Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall, som deltar i projektet, säger att självkörande bilar är en förutsättning för att uppnå nollvisionen – alltså att ingen människa ska omkomma i trafiken.

– Man ska vara väldigt försiktig med ordet paradigmskifte, men för en gångs skull så tror jag att vi råkar ut för det nu när vi får självkörande bilar. Om man tittar lite mer på sikt så är ju det här liksom lösningen på säkerhetsproblemet i transportsystemet, säger han.

Är det här det som behövs för att nå nollvisionen?

– Ja det är det. Och vi kommer dit, så är det.

Självkörande bilar är bilar som tack vare kameror, GPS och olika sensorer känner av omgivningen runt bilen. Därför kan de helt själva kan ta sig fram i trafiken, så att människan bakom ratten kan ägna sig åt annat – läsa en bok till exempel.

Att de här robotbilarna nästan kan eliminera trafikolyckor beror på att datorer är bättre på att köra bil än människor och inte tar onödiga risker.

– Det är ju så att en maskin i de flesta situationer är bättre på att handskas med bilkörning än vad en människa är, säger Claes Tingvall.

– Den kommer ju också att vara en ganska försiktig farkost, den tar ju inte de risker som vi som individer ibland är benägna att ta. Den kommer inte att köra 150 på nätterna med en full operatör bakom ratten.

Biltillverkare i hela världen forskar just nu intensivt på det här och bland annat japanska Nissan har gått ut med att ha såna här modeller på vägarna före 2020. Nu ger sig också volvo in i leken.

Projektet som drar i gång nästa år kallas för Drive Me, och är ett samarbete mellan Volvo, Trafikverket, Trafikstyrelsen, Göteborgs stad och Lindholmen science park.

År 2017 ska 100 självstyrande bilar släppas lös på utvalda motorvägar runt Göteborg med vanliga privatpersoner som testförare.

– Det är ju vad en sån här självkörande bil gör, att den ska ju samarbeta med föraren, den har så att säga sina öron och ögon öppna då och kan ingripa i olika situationer. Effekterna kommer att vara enormt stora, säger Claes Tingvall.

Mer om självkörande bilar blir det i vetandets värld i P1 i dag tio över 12.