Dömda läkare kan fortsätta jobba

1:30 min

Läkare som dömts för allvarliga brott kan behålla sina legitimationer och fortsätta jobba. Domstolarna missar att slå larm när läkare dömts.

När en läkare döms för allvarliga brott ska domstolarna slå larm till Inspektionen för vård och omsorg, den myndighet som avgör om dömda läkare kan behålla sina legitimationer och fortsätta jobba.

Men rutinerna följs inte och Anna Sundberg, chefsjurist på Inspektionen för vård och omsorg är kritisk.

– Meningen är ju att vi ska få rapporter om när legitimerade yrkeutövare har begått allvarliga brott så att vi kan agera, säger chefsjurist Anna Sundberg.

I somras bildades den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den tog bland annat över tillsynen av hälso- och sjukvård från Socialstyrelsen.

Enligt IVO har domstolarna en skyldighet att skicka in en kopia på domen till myndigheten om en läkare döms för ett antalt brott. Det handlar bland annat om sexualbrott, våldsbrott och narkotikabrott.

Men den här rapporteringen fungerar inte som den ska enligt myndigheten.

– Det skulle i värsta fall kunna innebära att vi inte får viktig information för att agera för att skydda patienter och upprätthålla patientsäkerheten, säger Anna Sundberg, chefsjurist på  Inspektionen för vård och omsorg.

Det gör att man i vissa fall fått reda på domar genom media

– Det är ju inte ovanligt att vi får information från annat håll, det kan vara allmänhet, det kan vara vårdgivare, men det kan också vara genom media, säger Anna Sundberg.

På domstolsverket är man med medveten om problemet.

– Det stämmer att domstolarna brister i detta, det har vi tidigare erfarenhet av, säger Anna Hjort Ööpik, enhetschef för rättsenheten på domstolsverket.

– Då gör vi en riktad informationsinsats om att man till exempel får uppdatera sina listor, och då brukar de här signalerna om att de inte fungerar sluta komma, fortsätter hon.

Hur allvarligt är det att det här inte fungerar?

– Det är så allvarligt att man självklart ska ta tag i problemet när man får signalerna. Det här är ju något vi jobbar med hela tiden, det måste fungera helt enkelt, säger Anna Hjort Ööpik, enhetschef för rättsenheten på domstolsverket.