Kaos på flygplatser i Brasilien oroar inför fotbolls-VM

2:20 min

I Brasilien växer oron över att landets flygplatser inte kommer kunna hantera den anstormning av turister som väntas under fotbolls-VM i sommar.

För en vecka sedan privatiserades två av landets största flygplatser och ska nu renoveras, men strax därefter meddelade bolagen att inga ombyggnationer kommer påbörjas förrän efter VM.

"Jag har vant mig vid situationen på Rios internationella flygplats, så jag kommer tidigt, nästan tre timmar innan flyget går. Men det hjälper inte. Flygplatspersonalen förklarar att bagagekastarna inte har dykt upp, så incheckningen kommer dröja. Kön blir allt längre. Framför mig står ett läkarpar som bara skakar på huvudet, de är vana vid kaoset".

Armando Fonseca flyger flera gånger i veckan, tillsammans med sin fru.

– Det är alltid så här. Försenade flyg, toaletter som inte funkar, hissar och rulltrappor som är sönder. Igår när jag kom hit till flygplatsen från en annan resa fick jag vänta i 40 minuter på min resväska, trots att vår flight var den enda som kom just då, säger han.

Hans fru pekar upp i taket, där det rinner vatten rakt ner på min resväska.

– Det kanske är luftkonditioneringen som är sönder, säger läkarparet och skrattar medan det duggregnar vatten på oss. Det tar en och en halvtimme innan vi får checka in.

Det var just på grund av problem som de här som regeringen för några veckor sen auktionerade ut underhållsrättigheterna till flygplatsen i Rio och flygplatsen i Belo Horizonte - en annan av värdstäderna under fotbolls-VM.

Tillsammans står de för 14 procent av Brasiliens flygtrafik. I kontraktet som löper på 25 år kommer flygplatserna administreras av privata bolag, som också lovat att rusta upp dem.

Men nu visar det sig att renoveringarna kommer påbörjas först efter Fotbolls-VM i sommar, då fyra miljoner människor väntas resa inrikes i Brasilien.

Läkaren Armando Fonseca konstaterar att det kommer innebära ännu mer kaos. Hans egen lösning blir att inte resa alls.