36-åring åtalas för mordet på småbarnsmamman i Trollhättan

1:33 min

Fem månader efter mordet på en 23-årig kvinna i Trollhättan åtalades i dag tre män. En av dem för mord, de andra för grovt skyddande av brottsling. 

I dag på förmiddagen höll vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell en presskonferens på polishuset i Trollhättan och han inledde presskonferensen med att det har varit en lång och tuff utredning men att åtalet nu är klart. Ungefär 450 förhör har hållits.

– Under natten till den 30:e juni så har den 23-åriga kvinnan blivit mördad i sin lägenhet, och sedan har hennes kropp transporterat till närheten av Grästorp där hennes kropp har placerats, säger Per-Erik Rinsell. 

36-åringen och den mördade kvinnan har enligt åklagaren umgåtts helgen då hon dog. Strax efter midnatt natten till den 30:e juni hördes skrik, då antar man att kvinnan blev mördad. 

Senare ska den mordåtalade och de två andra männen, som båda är från västra Skaraborg, ha åkt med kroppen till Grästorp där de gömt kroppen i skogen. Därefter ska man ha undanröjt bevis genom att ha eldat upp kläder och transportbilen.

Den mördade kvinnans ett och ett halvt år gamla son lämnades kvar i lägenheten och hittades först av polis 15 timmar senare. Han var då uttorkad och mådde inte särskilt bra men fick inga bestående fysiska skador.

Dödsorsaken handlar om kraftigt våld mot huvudet och kanske också mot kroppen. Obduktionen kunde inte ge stor vägledning på grund av att kroppen var illa åtgången efter sex veckor i sommarvärmen. Det är blodmängdsanalysen och blodbildsanalysen som ger stöd för dödsorsaken.

Alla tre misstänkta förnekar brott. De två männen som är misstänkta för skyddande av brottsling medger dock att de har träffat 36-åringen i Trollhättan på mordkvällen och att de sedan har åkt tillsammans till Grästorp.

Man tror inte att 31-åringen och 35-åringen hade någon relation till den mördade kvinnan. Rinsell säger att de två männen är vänner med varandra, och en en av dem är nära vän med den mordmisstänkte. 

Enligt Per-Erik Rinsell finns inte något enskilt bevis som har legat till grund för åtalet, utan det rör sig om sammantagna bedömningar av olika mindre bevispunkter. Dessa är vittnesmål, inhämtade bilder från övervakningskameror, kontroll av telefonlistor, blodbildsanalys och blodmängdsanalys.

Man har inte hittat något föremål som har använts vid utdelandet av våldet.