Flyktingar tvingas sova utomhus i Bulgarien

2:07 min

Över 10 000 flyktingar har kommit till Bulgarien i år. De allra flesta har flytt kriget i Syrien.

Men EU:s fattigaste land klarar inte av att ta hand om flyktingarna.

Flyktingläger utan el och vatten, där man tvingas sova utomhus. Allt fler varnar för att människor kommer att dö där när vinterkylan nu kommer.

Utan pengar bli vi fast där, säger Sabia Ham Mustafa som suttit instängd i Harmanlis flyktingläger tillsammans med 1 500 andra i snart två månader.

– De stal våra pengar i Turkiet, säger Sabia Ham Mustafa från Damaskus.

Hon har tvingats bo i det mer än överfyllda flyktinglägret Harmanli i över en och en halv månad med sina fem barn.

– Snälla hjälp oss ut härifrån, säger hon.

Men utan pengar att betala en advokat, så verkar flyktingproceduren i Bulgarien ta mycket, mycket lång tid. Och då blir man kvar i ett läger som Harmanli, ett militärområde som varit övergivet i 15 år.

De flesta bor i iskalla containers eller fuktiga militärtält. Men med upp emot 100 nya flyktingar varje dag tvingas nu allt fler sova under bar himmel i vinterkylan. Öppen eld är enda möjligheten att värma sig. 

– Människor här börjar dö, säger advokaten Orlin Todorov, en av de advokater som mot en betalning slussar flyktingarna vidare i pappersproceduren. Många av de flyktingar Ekot träffar vittnar om att utan de 100 till 150 euro de betalar de privata advokaterna så händer ingenting.

Advokat Orlin Todorov vill inte öppet säga att han skor sig på flyktingarna, utan menar att alla som jobbar gör det för pengar. Han menar att han gör det jobb som staten borde göra. Och Bulgarien klarar inte av att hantera flyktingströmmen, det medger huvudstaden Sofias vice borgmästare Todor Chabanov.

– Nej, vi var inte beredda och vi har inte kapaciteten att ta emot alla på ett bra sätt, säger Todor Chabanov.