MILJÖ

Palmolja vanligt i pepparkakor

4:53 min

Det är svårt att undvika palmolja i juletider. Det finns i allt från pepparkakor till värmeljus. Men det är okej att köpa produkter med palmolja i, säger WWF, Världsnaturfonden.

Rättelse: När det här inslaget sändes innehöll det ett faktafel. Nyåkers pepparkakor pekades felaktigt ut som ett av de företag som använder icke certifierad palmolja. Det är fel och P4 Sjuhärad ber om ursäkt.

Palmolja är hårt kritiserat för att man ofta skövlar regnskog för att ta fram den men de flesta svenska pepparkakstillverkarna använder olja som är framtaget på ett hållbart sätt.

Lena Tham är ansvarig för palmoljefrågor på Världsnaturfonden och hon säger att det gäller att köpa rätt palmolja och inte att bojkotta den helt.

– Palmolja är framför allt den fattiga befolkningen i Asiens viktigaste livsmedel och de har idag inte muskler att ställa krav på hur den produceras. De kanske inte ens är medvetna om det, som i Indien till exempel.

Ställ krav
Istället är det vi konsumenter som måste ställa kraven, säger hon. Enligt en undersökning som WWF gjort bland 130 företag över hela världen, är svenska företag jämförelsevis bra på att använda sig av palmolja certifierad av RSPO, roundtable on sustainable palm oil, eller rundabordet för hållbar palmolja.

Idag är ungefär 15% av all palmolja som produceras i världen framtagen på ett hållbart sätt och är därmed certifierat av RSPO. Men när företag köper in stora mängder olja är det svårt att spåra var ifrån den kommer. Därför har de flesta svenska företag i WWF:s undersökning betalat för att certifiera även den olja som inte går att spåra. Det innebär att man stöttar RSPO-certifierade producenter även om man inte köper direkt från dem. WWF:s mål är dock att företag ska köpa all sin olja direkt från producenterna som verkligen är certifierade.

Ta ansvar
Sämre ser det ut bland utländska företag som säljer sina varor i svenska affärer och även bland svenska företag skiljer det sig kraftigt åt. Därför är det viktigt att konsumenterna tar sitt ansvar och inte bojkottar palmolja utan kräver att affärer och företag bara använder den certifierade, säger hon.

Men det är svårt, företagen är dåliga på att informera kunderna, något som står klart när jag pratar med folk utanför en stor mataffär i Borås.

– Nej, jag tänker inte på om det är palmolja i, säger Eva Karlsson, som är och handlar.

– Det är ju för att de skövlar regnskog men det är svårt att veta.

Har du hört talas om att det finns certifierad palmolja som faktiskt är bra att köpa?

– Nej, det visste jag inte att det fanns.