Trots fällande dom – inget skadestånd till våldtagen flicka

1:28 min

Den fosterhemspappa i Västerås som tidigare frikänts i tingsrätten från våldtäkt mot barn, trots att hans sperma hittats i en flickas underliv, dömdes i dag av Svea hovrätt till två år och sex månaders fängelse. Men trots domen nekas flickan skadestånd.

– Flickan har ju inga möjligheter att få skadestånd, så jag anser att man har gett mannen en otrolig straffrabatt, säger Sara Bäckström, jurist på Kvinnors Nätverk.

Tidigare i höst friades fosterhemspappan  i Västmanlands tingsrätt, trots att det var bevisat att sperma hittats i vaginalprov från den då 16-åriga familjehemsplacerade flickan. Mannen hävdade att flickan själv hade fört in hans sperma i sig. Men det tror inte Svea hovrätt på, och i dag ändrade de tingsrättens dom och dömer mannen till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn.

Men trots att han nu fälls för våldtäkt kommer han inte att betala skadestånd till flickan. Anledningen är att hon är omyndig, hon fyller 18 först om tre veckor. Det krävs en fullmakt från vårdnadshavaren, den biologiska pappan – och han har vägrat skriva under en sådan.

Flickan har omhändertagits enligt lagen om vård av unga för att pappan inte anses kunna ta hand om henne. Samma pappa måste alltså skriva under en fullmakt för att hon ska få skadestånd. Sara Bäckström tycker att hovrätten borde ha godtagit en fullmakt som socialnämndens ordförande skrivit åt flickan.

– Det är en väldigt olustig situation som den här flickan har hamnat i, och det var väldigt olyckligt att Svea hovrätt gjorde den bedömning som de gjorde. Då tycker jag att man måste ändra lagen, för att se vad man, i den här typen av lägen, kan göra, säger hon.