Länet

Hägg (S): Islamiska förbundet bakom petning

1:59 min

Ett samarbete mellan Socialdemokraternas valberedningen och Islamiska förbundet är en av anledningarna till att Carina Hägg har petats ner på partiets riksdagslista. Det menar riksdagsledamoten själv.

Carina Hägg från Värnamo säger att hon har sett hur Islamiska förbundet tidigare har fått vara med och påverka obekväma partimedlemmars framtid.

Jag har sett att det har inträffat genom åren. Det har då inte skett inför öppen dager och det är först på senare tid man har kunnat se att Islamiska förbundet har den påverkan. De kan lyfta in sina personer, men också påverka så att kritiker inte får politiska uppdrag. Den kraften i sin påverkan har de.

Carina Hägg har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 1995 och är den av nu de sittande riksdagsledamöterna från Jönköpings län som suttit längst i riksdagen. Men sedan hon öppet visade sitt missnöje med att ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, blev invald i partistyrelsen har hon haft det svårt i partiet och hon menar att hennes kritik nu har fått henna att flyttas ner på riksdagslistan, ner till plats sex.

– Jag var väl medveten om att min kritik skulle leda till att min egen riksdagsplats skulle ifrågasättas och så har också skett. Jag har följt de här rörelserna under så lång tid att jag är väl medveten om hur det här arbetet bedrivs. Jag är beredd att ta den diskussionen och ta konsekvenserna av det. För mig är partiet det allra viktigaste, säger Carina Hägg.

Men att länets valberedningen skulle ha diskussioner med Islamiska förbundet är helt fel, säger Socialdemokraternas valberednings ordförande Ulla Gradéen.

Valberedningen påverkas inte av några yttre organisationer. Det här är en partiintern sak. Men ingen har ens försökt ge valberedningen några direktiv om att "den eller den får inte vara med". Det är befängt.

Ord står mot ord och Carina Hägg menar att det är sorgligt att partiet inte är öppna med sina relationer.

– Valberedningen har varit i kontakt med Islamiska förbundet, så är det. Det vore bättre om man redovisade faktiska förhållanden än att ge en annan bild.