Förbud på väg mot fosfat i fläskkött

1:38 min

Att tillsätta fosfat i fläskkött för att ipumpat vatten ska stanna kvar kan snart vara förbjudet.

Livsmedelsverket har drivit igenom ett förbud mot användningen av fosfat i vissa typer av fläskkött och troligtvis ser vi snart ett mer omfattande förbud mot tillsatsen

Håkan Hammarbäck är köttmästare på charkavdelning i en livsmedelsbutik i Eskilstuna tycker att det är bra

– På konstgjord väg så lurar man konsumenten. Backar jag tillbaka till när jag blev upplärd i branschen så var det förbjudet att använda polyfosfat i Sverige.

Enligt Håkan Hammarbäck kan kött med sämre kvalité säljas dyrare genom att en livsmedelsgrossist sprutar in en saltlösning med fosfat i köttet. Det här är vanligt i fläskkött men preppareringen har även spritt sig till vissa typer av nötkött.

Dåligt kött blir i smaken mörare för konsumenten. Lättare att tugga för att man har fått sönder köttfibrerna på grund av saltet och vattnet.

Håkan Hammarbäck tycker att det är att lura konsumenten. Utöver det är fosfatet i det behandlade köttet skadligt för skelettet om vi får i oss för mycket av det. Livsmedelsverke har därför arbetat mot den överdrivna användningen av fosfat i kött.

I år lyckades de att driva igenom ett förbud mot tillsatserna i bland annat flitastek och fläskytterfilé. Något som deras expert Nils-Gunnar Ilbäck tror kommer att utökas till flera sorters kött nu när frågan lyfts i Eu's egen livsmedelsmyndighet EFSA. Enligt köttmästaren Håkan hammarbäck går det att undvika de här behandlade produkterna om man är uppmärksam.

Kolla så att det inte finns några andra ingredienser. Står det fläskytterfilé eller nötytterfilé så ska det bara vara nötkött eller fläskkött. Sen finns det ju naturligt undantag, som det som stundar snart. Julskinka ska man ha salt och vatten i för annars är det ingen julskinka. Men jag vill inte ha något annat i en fläskfilé eller en kotlettrad, det ska bara vara kött då.

Andreas Jennersjö
andreas.jennersjo@sverigesradio.se