Alfåglar stoppar vindkraftverk vid Finngrundet

3:34 min

Det blir ingen vindkraftpark på Finngrundet i havet utanför Gävle. Den hotade alfågeln sätter stopp för planerna.

Tidigare i år sa Mark- och miljödomstolen nej till bygget av en vindkraftpark med 210 vindkraftverk på Finngrundets östra bank i havet utanför Gävle.

Företaget som vill bygga vindkraftparken överklagade beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Men i förra veckan kom ett beslut att frågan inte tas upp till prövning. Därmed står domen som säger nej till etableringen fast.

– Vi är förvånade, vi tycker att det är tråkigt och att det är ett felaktigt beslut, säger Göran Dalén som är vd för wpd Offshore och fortsätter:

– Vi har använt den bästa expertisen man kan hitta i Sverige och just påvisat att beståndet av alfågel kommer inte påverkas av den här vindkraftparken.

Länsstyrelsen i Uppsala har tidigare sagt nej till den planerade vindkraftparken eftersom området är skyddat enligt Natura 2000.

Orsaken är framförallt att den rödlistade alfågeln, som rastar på Finngrundets östra bank, skulle störas för mycket av vindsnurrorna.

– Det är en art som är på nedåtgående och vi har ett särskilt ansvar i Sverige att skydda den, säger professor Kjell Larsson som studerar alfåglar.

Planerna på vindkraftparken på Finngrundets östra bank i havet utanför Gävle har funnits sedan 2006. Det finns också planer att bygga på den västra banken. Men hur det blir med det nu är oklart.

– Får man inte bygga på östra banken tror jag inte man får bygga på västra banken. Det är samma Natura 2000-områden, säger Göran Dalén.

Vad gör ni nu?

– Vi undersöker naturligtvis och det finns något sätt att gå vidare med det. Går inte det får vi avveckla projektet.