Bragdguldet 2013 till Johan Olsson

1:12 min

Längdskidåkaren Johan Olsson, som vann VM-guld på femmilen i Val di Fiemme, tilldelas Svenska Dagbladets Bragdguld 2013.

Johan Olsson ryckte ifrån resten av klungan och åkte själv i cirka tre av de fem milen i VM-loppet över 50 km klassisk stil.

Bragdjuryn anser att Olssons prestation är den största svenska idrottsbragden under 2013.

– Det var väldigt jämnt, det var ett antal kandidater som var nära som till exempel Henrik Stenson. Men vi tittade mycket på bragdmomentet på det Johan Olsson gjorde, säger Svenska Dagbladets sportchef till Radiosporten.

– Johan Olsson kanske gjorde det bästa skidloppet i historien.

Johan Olsson kommer ursprungligen från Skultuna utanför Västerås, men redan i unga år kom han till Östersund då föräldrarna flyttade tillbaka till Jämtland. Skidåkning blev ett tidigt intresse.

Johan Olsson fick något av ett genombrott i OS i Turin 2006, då han kom sexa på 15 kilometer klassiskt. Det dröjde till december 2008 innan han tog sin första världscupseger först som 28-åring, återigen var det 15 kilometer klassisk åkning och platsen var Davos. De sena framgångarna berodde delvis på att hans karriär, framför allt under de tidiga åren, kantades av skador och sjukdomar.

Hösten 2011 hade han till och med tankar på att avsluta sin karriär. I början av september skadade han sig i nacken under träning. En nerv låg i kläm, men strålningssmärtorna hölls i schack med intensiv rehabilitering. Och vid världscuppremiären i norska Sjusjöen i november 2011 tog han sensationellt hem segern på 15 kilometer fritt.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se