Efter 33 år - Wassberg tog emot sitt bragdguld

1:42 min

Skidåkaren Thomas Wassberg beslutades sig efter 33 års vägran för att ta emot Svenska Dagbladets bragdguld för 1980.

– Jag vill väl inte påstå att man har ångrat sig, men man vill ha ett avslut på det hela. Nu har de varit på mig från tidningen i fem år att jag skulle komma ner och ta emot det här, säger Thomas Wassberg till Radiosporten.

Skidåkaren Thomas Wassberg vägrade i 33 år att ta emot Svenska Dagbladets bragdguld. Nu har han ändrat sig. Vid en särskild ceremoni på tisdagen tog Wassberg emot medaljen för sin OS-seger i Lake Placid 1980.

Det var 1980 som Thomas Wassberg tilldelades Bragdguldet men vägrade ta emot medaljen. Anledningen var att Sven-Åke Lundbäck inte fick bragdguldet 1978, då han tog VM-guld på femmilen och stafetten i Lahtis. I stället fick Björn Borg och Ingemar Stenmark dela på bragdguldet 1978.

– Man mjuknar med åren, säger Wassberg som ytterligare motivering till varför han nu väljer att ta emot Bragdguldet.

Thomas Wassberg hade sin storhetstid i skidspåren på 1980-talet. Med sin obändiga vilja, kraftfulla skidåkning och lite vresiga framtoning var han en skidåkare som det slog gnistor om och blev han en mycket populär idrottsman i folkhemmet.

Wassberg deltog i tre olympiska spel, Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 och Calgary 1988, och tre världsmästerskap. De främsta meriterna är fyra OS-guld, vara två individuella, och tre VM-guld, vara två individuella.

Den mest uppmärksammade segern var när han tog OS-guld på 15 kilometer i Lake Placid 1980 - den framgång som också låg till grund för Bragdguldet. Han besegrade finländaren Juha Mieto med en enda hundradels sekund i en historisk spurtstrid. Efter den segern gjordes reglerna om och minsta segermarginal i längdskidor blev en tiondels sekund. Två åkare på samma tiondel innebär alltså delad placering.

Den 57-årige Thomas Wassberg är värmlänningen från Lennartsfors som flyttade till Jämtland och Åsarna. Han avslutade sin aktiva karriär som 32-åring 1988, men har hela tiden därefter varit längdåkningen trogen. Främst som ledare i hemmaklubben Åsarna IK, men han har också varit radiokommentator och är för närvarande med och lägger upp tävlingsbanorna till VM i Falun 2015

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se