Malmö

Malmöpolisen tar krafttag mot skjutningar

1:18 min

Det är bara en tidsfråga innan någon dör i samband med skjutningar på öppen gata i Malmö. Det menar Malmöpolisen som nu drar igång en ny operation för att få bukt med de över hundra skottlossningar som skett i Malmö under året.

– Alla de här skjutningarna gör oss oroliga. Det är ett stort antal, tack och lov har vi inte haft några dödsfall ännu men i vårt sätt att se det är det bara en tidsfråga innan det blir av, säger Stefan Wredenmark, kommissarie på Malmöpolisen.

Operation Olivia, tar vid där operation Alfred slutade. Men den här gången får Malmöpolisen ingen nationell förstärkning. Från och med nu och ett år framåt prioriteras jakten på 40-50 kriminella personer som har kopplingar till det senaste årets skjutningar.

Trots att polisen beslagtagit ett 70-tal vapen är det få som har gripits, därför vill polisen nu rikta sina insatser.

– Vi kommer jobba hårt mot svartklubbarna, vi kommer att leta vapen och av erfarenhet vet vi att vi kommer att hitta en del narkotika, säger Stefan Wredenmark.

Planen är att störa ut verksamheten i de kriminella nätverken. Ett steg i det arbetet är att jobba hårt mot försäljningen av svarttobak.

– Det finns en koppling mellan tobak och det här för det finns stora pengar på att sälja illegal tobak och att ta över krogar. Ett medel för att skrämma andra till tystnad kan vara skjutningar, förklarar Stefan Wredenmark.