Anders Sunna prisas för politisk konst

Musikern och låtskrivaren Max Mackhé delar sedan förra året ut ett pris, Tsumbaráigipriset, som ska vara årligen återkommande. 2013 års pris ger han till konstnären Anders Sunna för det han kallar "banbrytande politisk konst". 

Som motivering till pristagaren skriver han: ”Anders Sunna framträder via sitt konstnärskap som en nytänkande pionjär som öppnat upp helt nya arenor för samisk bildkonst. Detta har inte bara inneburit en vitalisering av den samiska bildkonsten i sig, utan har dessutom medfört att konst vid ett flertal tillfällen har varit den centrala aktören i viktiga politiska debatter”.

Med priset vill Max Mackhé ge tillbaka delar av sitt eget ekonomiska överskott från sitt konstnärskap, till personer som han menar jobbar för viktiga ändamål som är till godo för samhället. Förra året var det Marie Persson från Tärnaby som tilldelades priset, för sitt engagemang för gruvfrågan i Rönnbäcken i Västerbotten. 

Årets prissumma är 5000 norska kronor.

 

Marie-Louise Niia
marie-louise.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio