Politik

Weiderud: Hägg har fel om hemligt avtal

1:40 min

Det finns ett hemligt avtal mellan Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och solidaritet och Islamiska förbundet. Det hävdar nu riksdagsledamoten Carina Hägg.

Detta utspel kommer bara några dagar efter det att valberednigen flyttat ner Hägg på riksdagslistan för Jönköpings län, där hon nu återfinns först på plats sex.

– Det finns på papper och det finns bekräftat att det finns på papper, ja. 

Har du sett det själv?

– Jag har det inte i mina ägor, därför vill jag inte kommentera det. Men det finns, säger riksdagsledamot Carina Hägg från Värnamo.

P4 Jönköping har inte fått ta del av det avtal som Carina Hägg påstår finns mellan Islamiska förbundet och Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och solidaritet. Men hon är helt säker på att avtalet finns - men det är inte avtalet i sig som Carina Hägg är kritisk till utan det faktum att avtalet inte är offentligt så att alla socialdemokrater kan ta ställning till det. 

Innehållet är inte det dramatiska utan det uppseendeväckande är ju att det existerar. 

I morse kunde P4 Jönköping avslöja att Carins Hägg misstänker att hennes nerpetning på riksdagslistan har att göra med att Islamiska förbundet har fått vara med och påverka länets valberedning. Ett påstående som fick Islamiska förbundets presstalesman Mohammed Amin Kharraki att reagera.

Det är väldigt sorgligt att någon i hennes roll faktiskt säger det som hon säger. 

Både Mohammed Amin Kharraki och ordföranden i Tro och solidaritet, Peter Weiderud, säger att det inte finns något avtal mellan deras organisationer. Peter Weiderud menar att socialdemokraternas riksdagsledamot Carina Hägg ljuger om avtalet. 

– Det är fullständigt grundlösa påståenden. Medlemmar i socialdemokratin är där för att de är socialdemokrater. Då kan man inte ha en politisk utgångspunkt som är religiöst avsnävad. Man kan inte var islamist och socialdemokrat, precis som man inte kan vara kristdemokrat och socialdemokrat, säger Weiderud.