Västerbotten

Gruvföretag kan slippa städnotan

1:55 min

Sverige har en av världens lägsta avgifter för gruvbrytning. Samtidigt kan företag komma undan städnotan om gruvan går i konkurs. De pengar som ska sparas för sanering är ofta långt ifrån tillräckligt, visar en rapport från länsstyrelsen i Västerbotten. Det innebär att skattebetalarna kan tvingas betala mångmiljonbelopp för att förhindra miljökatastrofter - som i Blaiken.

Blaiken-gruvan i Västerbotten gick i konkurs förra året. Vattnet innehåller giftiga tungmetallar och måste renas dygnet runt, året om. Annars riskerar fiskarna i en sjö intill att slås ut och tungmetallerna rinna vidare till Umeälven.

Björn Jonsson var med när här bröts zink och bly, nu jobbar han för konkursförvaltaren och kör vattenreningen

- Vi har ju en viktig uppgift att göra vi som är här - att se till så att det inte blir någon så kallad miljökatastrof, säger han.

Vattenreningen kostar över en miljon i månaden.Skattebetalarna betalar. Att sanera gruvområdet beräknas kosta upp till 200 miljoner. Gruvföretaget hade bara avsatt 3 miljoner till uppstädning när det gick i konkurs.

Länsstyrelsen i Västerbotten har gjort en utredning på 5 gruvor som visar att miljöfarligheten underskattas, och pengen till framtida uppstädning blir alldeles för liten. En slutsats i rapporten är att det behöver införas en försäkringslösning så att gruvbranschen får ta hela miljönotan.

Bo Olofsson, professor i miljögeologi vid Kungliga Tekniska Högskolan, tycker att gruvföretagen borde betala betydligt högre avgifter för brytning än idag å lägga allt i en särskild fond:

- Det borde finnas och byggas upp en rejäl fond för att kunna ta hand om både äldre och framtida problem inom gruvnäringen. Pengarna skulle också kunna användas till att forska kring hur man kan utvinna utan att ställa till några problem.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sverigesradio.se