Värnamo

Intern kritik mot Hägg: Ful vulgärpropaganda

4:40 min

Carina Häggs (S) utspel om att Islamiska förbundet ligger bakom nedpetningen av henne på länets riksdagslista kallas nu för vulgärpropaganda av Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg  från Värnamo anklagade i går sina partikamrater för att ha petat ner henne på partiets riksdagslista under inflytande av Islamiska förbundet. I dag får hon hård intern kritik.

– Det är en alldeles absurd koppling som Carina Hägg försöker göra mellan oss och Islamiska förbundet. Det vi vet i dag är att många muslimer och judar blir kontinuerligt diskriminerade i ett Sverige som växer isär. I det läget är det socialdemokratins uppgift att värna människovärdet hos alla människor och stärka utsattas situation, inte att ytterligare förstärka fördomar mot en redan utsatt grupp eller att göda konspirationsteorier, säger Jonas Magnusson, ordförande i den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och Solidaritet i Jönköpings kommun.

Carina Hägg blev i helgen nedflyttad till plats sex på Socialdemokraternas riksdagslista för Jönköpings län och i P4 Jönköping i går menade hon att det berodde på att hon öppet visade sitt missnöje när ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, blev invald i partistyrelsen. Islamiska förbundet ska därefter ha påverkat valberedningen för att få bort Hägg från riksdagen, menar hon.

– Valberedningen har varit i kontakt med Islamiska förbundet, så är det. Det vore bättre om man redovisade faktiska förhållanden än att ge en annan bild, sa Hägg i går.

Hägg hävdade också att det finns ett hemligt av tal mellan Tro och solidaritet och Islamiska förbundet, något som båda parter förnekar.

Carina Hägg säger att hon har sett hur Islamiska förbundet tidigare har fått vara med och påverka obekväma partimedlemmars framtid och att hon nu vill föra upp debatten till ytan, men Jonas Magnusson tvivlar på syftet.

– Det tog inte 48 timmar efter att partiet tog det beslutet vi gjorde i lördags innan det här utspelet kom.
– När hon med svepande penseldrag bedriver den här typen av vulgärpropanda, då är det ett ordentligt övertramp som gjorts och det får stå gör henne själv. Det jag värnar om är socialdemokratin i det här läget och att påstå att det finns den typen av kopplingar och sammansvärjningar utan att ge ett enda konkret bevis är mycket fult.