EU-stöd ska minska ungdomsarbetslöshet

2:15 min

Ungdomsarbetslösheten i vissa delar av Sverige är så hög att EU-kommissionen nu griper in. Kommissionen delar ut stödpengar till krisregioner där arbetslösheten bland unga överstiger 25 procent.

Det är på grund av den med europeiska mått höga ungdomsarbetslösheten i Sverige som EU-kommissionen beslutat att ge krispengar till tre av de åtta regioner EU delat in Sverige i.

Alla krisregioner runt om i EU med en ungdomsarbetslöshet på över 25 procent får ta del av stödet. Länder med låg ungdomsarbetslöshet som Österrike, Tyskland, Danmark, Estland, Finland, Malta och Nederländerna får alltså inga stödpengar.

De svenska storregionerna som får krisstödet är mellersta Norrland, norra Mellansverige och Sydsverige.

I region Sydsverige ingår Blekinge där 20-åriga Suada Saciri varit arbetslös i två år. Hon är en av 1 700 unga i Blekinge som är inskrivna i jobb och utvecklingsgarantin.

-- Jag har varit på jättemånga praktikplatser och så, och jag har alltid hoppats på att få något jobb. Men det har inte funkat, säger hon.

– Man tänker okej nu ska jag praktisera här i tre månader. Då hoppas man ju på att man ska få någon fot in i företaget man har praktiserat på. Tre månader då man verkligen ger allt man har. Man har försökt och försökt och visat här är jag. Jag är ung, jag är driven, jag har mycket energi. Jag har positiv inställning och vill verkligen jobba för er.

Vad säger arbetsgivarna då när de inte kan anställa dig?

– Att de har ganska okej med personal och att de inte behöver någon för tillfället, men att de hör av sig, vilket inte händer.

Den höga ungdomsarbetslösheten, enligt EU-mått, gör alltså att kommissionen skjuter till 780 miljoner kronor de två kommande åren till de tre svenska regionerna. I slutänden handlar det om över en miljard, eftersom regionerna och svenska staten måste skjuta till en tredjedel. Finansieringen av den delen återstår.

Jonathan Todd är EU-kommissionens talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Han förklarar varför kommissionen ser att Sverige är i behov av hjälp. Han säger att den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige är oacceptabel.

– EU-kommissionen tycker att den nuvarande nivån på ungdomsarbetslösheten i Sverige är oacceptabel. Det finns för tillfället 150 000 unga människor i Sverige som vill ha jobb, men inte kan hitta något, säger han.