Skönhetsoperationer ökar

2:37 min

Den här veckan handlar ju mycket i P4 Uppland om på jakten på det perfekta livet. Att många tycker att det är viktigt att se bra ut står klart om man tittar på antalet skönhetsingrepp som görs. Varje år görs 25.000 kosmetiska operationer i landet.

På plastikkirurgikliniken Art clinic i Uppsala träffar vi en av deras patienter som precis är på väg att göra permanent hårborttagning i bikinilinjen med laser. Hon har också gjort andra estetiska ingrepp som bröstförstoring - allt för sin egen skull säger hon:

– Det var det lilla extra som behövdes för att jag ska känna mig nöjd med mig själv. Sen är utseendet såklart inte det viktigaste. Jag känner mig hur snygg som helst, känner mig som att jag äger. Tillsammans med att jag vågar ta lite mer plats, säger kvinnan.

Det finns ingen säker statistik på hur många estetiska plastikoperationer som görs varje år i Uppland. Men enligt branschens egna uppskattning görs minst 25.000 skönhetsingrepp varje år i Sverige. Efter att ingreppen stadigt ha ökat med runt 15 procent per år sen 90-talet så har man de senaste åren sett en nedgång i samband med en senaste ekonomiska svackan. Men plastikkirurgen Anders Liss på Art clinic i Uppsala tror att det kommer att börja öka igen:

– Här i Uppsala ligger vi egentligen efter. En av mina kollegor sa en gång att i den plastikkirurgiska branschen finns tårta åt alla. Efterfrågan ökar mer och mer.

Till stor del beror ökningen på lång sikt på att landstingen under samma period blivit betydligt mer restriktiva och patienter idag i regel får bekosta t ex bröstförminskningar, hängande ögonlock själva, enligt Anders Liss.
Huvuddelen av kunderna på kliniken är 35-60 år - och 15 procent av dem är män. Här görs klassiska ingrepp som näskirurgi, fettsugning och hängande hakor. Men det som ökar rejält är snabba ingrepp som minskar ålderstecken som att ta bort rynkor med laser eller botox som innebär att man sprutar in nervgift för att räta ut rynkor i pannan, samt så kallade fillers - där man fyller ut läppar eller kindben t ex:

– Just det här med att använda fillers har blivit en jättegrej.

Anders Liss vänder sig mot uppfattningen att estetisk plastikkirurgi skulle vara onödigt. Snarare ser han det som en en livskvalitetshöjare, en naturlig följd av att vi har högre förväntningar på livet i dag.

Tillbaks till patienten i väntrummet. Ingreppen är inget hon skyltar med. Så tror hon att många resonerar, eftersom hon tycker det finns ogrundade fördomar mot dem som opererar sig:

– Det är som att det är fåfängt. Tycker inte de har med de att göra heller, säger kvinnan.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se