"Spädbarn ska sova i egen säng"

För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd avråder Socialstyrelsen föräldrar från att sova tillsammans med barn under tre månader.

Professor Göran Wennergren säger till tidningen Dagens Medicin att barnet sover säkrast i en egen säng.

Han vill inte avråda mammor från att amma på natten, men tycker inte att barnen ska sova kvar i sängen.

Omkring 20 barn per år dör i plötslig spädbarnsdöd.

En undersökning i våras visade att 22 procent av de barn som dött i plötsligt spädbarnsdöd hade sovit tillsammans med en förälder.

– Sängdelning är en starkare riskfaktor än vad amning är som skyddsfaktor, säger professor Göran Wennergren, som ett svar på den kritik han förutser ska komma efter det nya rådet för att minska plötslig spädbarnsdöd.

Därmed inte sagt att mammor ska sluta att amma nattetid.

– Det går ju att ha barnet i egen säng bredvid föräldrarnas och sedan lägga tillbaka det i sin säng när man ammat klart, säger Wennergren till tidningen.

Tidigare har man i Sverige tyckt att det är okej att samsova så länge föräldrarna inte är berusade, påverkade av andra droger, eller rökare. Man har också varit noga med att påpeka att spädbarnen ska sova på rygg, inte ha det för varmt och att man ska se till att inget riskerar att täcka barnets ansikte.

Även hälso- och sjukvårdspersonal får nya råd från Socialstyrelsen: nyfödda ska inte lämnas obevakade i samband med tidig hud-mot-hudkontakt med mamman. Detta eftersom mamman kan vara så utmattad efter förlossningen att hon inte märker om barnet slutar att andas.

Hur gör du som förälder? Kommenter!