Agneta Pleijel gör teater av 1600-talsförfattaren Agneta Horn

1:55 min

Hon brukar kallas den första, svenska kvinnliga författaren, Agneta Horn, som levde under 1600-talet. Nu ska hennes liv skildras i en pjäs av Agneta Pleijel.

– Min pappa påstod att jag var döpt efter Agneta Horn, säger Agneta Pleijel som fick Horns bok av sin just sin far redan när hon var i 20-årsåldern
– Jag vet inte om han bara hittade på det. Men jag blev förstås intresserad av henne. En så fräck, uppstudsig, humoristisk och hård röst hade jag sällan träffat på – hon har en så ovanligt levande röst, skräder inte orden.

 Agneta Horn dagbok är skriven på ett levande talspråk och berättar om ett liv kantat av dramatik och sorg. Hon hennes far var officer och tog henne till trettioåriga krigets skådeplatser, där fadern hade tillfångatagits. Hon blev moderlös tidigt, vanvårdades under uppväxten, men hade samtidigt rikskanslern Axel Oxenstierna som sin morfar.

 Manuskriptet till Agneta Horns leverne hittades i slutet av 1800-talet på Uppsala universitet och har sedan dess gets ut flera gånger, senast härom året. I texten talar en stark kvinna som på tvärs emot konvenansen går sina egna vägar.

 – Hon berättar egentligen en mycket romantisk historia, säger Agneta Pleijel, hur hon genom sitt egensinne och sin envishet får den man hon vill ha, trots att ingen annan vill att hon ska gifta sig med honom.

 Agneta Pleijel skriver pjäsen för en av landets minsta scener, Stadra sommarscen i Bergsslagen, där hon tidigare satt upp sin pjäs om Hjalmar Gullberg. Magnus Vetterholm, som är teaterchef i Stadra, säger att Agneta Pleijel har hjärta för just den här scenen och att den nya pjäsen kommer att vara en ”tidsmaskin”, en väldigt rolig idé som han inte vill avslöja mer kring just nu.