Vargangrepp på får är inte sällan hund

2:19 min

I dag beslutar riksdagen om den svenska rovdjurspolitiken. Samtidigt visar siffror, som Sveriges lantbruksuniversitets Viltskadecentrum tagit fram åt Ekot, att hundangrepp på får är vanligare och ett större problem än vad som är allmänt känt. Varje månad inspekteras dödade får som tros vara resultatet av vargangrepp, men vid närmare granskning visar det sig vara hund som angripit.

– Det finns ju olika typer problem, men tittar vi på problemet i form av att vi förlorar djur, att djur dör, så dödar ju hund och räv fler får och lamm än vad vargen gör, säger Magnus Jönsson, fårägare utanför Hörby i Skåne.

I genomsnitt en gång i månaden de senaste tio åren har länsstyrelsernas rovdjurshandläggare kallats ut för att inspektera får som rivits av varg, men som sedan visat sig vara resultatet av hundangrepp. Fårägare Magnus Jönsson sitter också i styrelsen för Svenska fåravelsförbundet och har mycket kontakt med andra fårägare.

– Allra flesta fårägare som hållit på några år har någon gång blivit utsatta för hundangrepp.

I Sverige finns runt 600 000 får och lamm. Ifjol dödades drygt 400 av rovdjur, visar Viltskadecentrums siffror. Statistiken för hur många tamdjur som dödas av rovdjur anses tillförlitlig eftersom attackerna inspekteras av länsstyrelsernas rovdjurshandläggare, medan statistiken över hur många tamdjur som dödas av hundar är i det närmaste obefintlig. Anledningen till det är, enligt Svenska fåravelsförbundet och Viltskadecentrum, att hundägarna och de drabbade fårägarna gör upp i godo. Tidigare i år skapade den varg som vandrade ner till Skåne stora rubriker då många får dödades, samtidigt skedde attacker på får som inte uppmärksammades.

När vargen rörde sig på Österlen så hade vi också ett angrepp av hund där elva får blev dödade, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare i Skåne.

Enligt Viltskadecentrum är hundangrepp på tamdjur betydligt vanligare än vi tror och det finns, kanske lite oväntat, exempel där hundraser som golden retriever och storpudel dödat får. Tidigare i år åkte rovdjurshandläggare Bertil Svensson ut för att inspektera dödade får och fann att det var hundar som angripit fåren.

– Två dagar senare tog man hundarna på bar gärning när de var inne och försökte döda resten av fåren.

Polisen för ingen statistik över hundangrepp på tamdjur, länsstyrelserna får bara vetskap i de fall där man först tror att det är rovdjur som angripit och fåravelsförbundet får bara veta det som fårägarna berättar, säger fårägare Magnus Jönsson.

– Ja, det skulle jag säga att det är ett ganska stort mörkertal.