Förslag på renskötselkonvention godkänt i Norge

0:38 min

Sametinget i Norge beslutade idag med stor majoritet att stödja det förslag på ny renskötselkonvention som den samiska arbetsgruppen lagt fram. Under debatten framhölls vikten av att från samiskt håll fortsatt vara med i processen, framförallt vad gäller de så kallade områdesprotokollen som anger vilka betesområden norska och svenska renskötare har rätt till på andra sidan riksgränsen. 

Partiet Árja argumenterade hårt för ett vidare arbete med rättighetsfrågorna. partiledaren Laila Susanne Vars hänvisade till att många renbetesdistrikt förlorar betesområden i och med det liggande förslaget.

 – Det är så pass allvarliga signaler att både regeringen och stortinget måste ta med sig det vidare, säger Vars till NRK Sápmi.

Förslaget på renskötselkonvention har tagits fram av en arbetsgrupp med representanter från de båda Sametingen samt rennäringsorganisationerna i respektive land.

Ellinor Marita Jåma har representerat Sametinget i arbetsgruppen och hon var nöjd efter dagens beslut.

 – Nu har vi en bred samisk majoritet bakom förslaget och då står vi starkare upp mot regeringen och kan vara med och lägga premisserna för den vidare behandlingen av saken.

Ellinor Marita Jåma är också medveten om problematiken kring fördelningen av betesområden där både samebyar och renbetesdistrikt inom olika områden anser sig förlora viktiga betesmarker i och med det liggande förslaget.

Men Jåma pekar på att arbetsgruppen i sitt förslag lämnat möjlighet för enskilda avtal som lösningar mellan de samebyar och renbetesdistrikt som inte ännu är överrens.

Sametinget i Sverige har vid sitt plenum tidigare i höstas beslutat att godkänna förslaget från den samiska arbetsgruppen, men samtidigt begära mer tid av regeringen för arbete med områdesprotokollen samt även begära att en rättighetskartläggning görs gällande betesmarkerna.

Sametingets vice styrlelseordförande Ol-Johan Sikku från partiet Min geaidnu var med på plats i Karasjok när Sametinget i Norge behandlade och beslutade i frågan om renskötselkonventionen.

Sikku är nöjd med beslutet eftersom han anser att det i princip är detsamma som Sametinget i Sverige har beslutat.

 – Det är väldigt likt det beslut vi tagit, det vill säga godkänna förslaget med förbehåll att man måste utreda de områden där det är oklart hur rättigheterna och användnigen av markerna är.

Med tanke på de två Sametingens beslut i saken så tror Sikku att det dröjer ytterligare en tid innan en renskötselkonvention kan ratificeras av de båda staterna.

Enligt Sikku kan det gå fort på de områden där det finns en samstämmighet mellan samebyar och renbetesdistrikt medan det i områden med större oenighet kan krävas mer tid, kanske så mycket som uppemot tre år till.

 – Det kan fortfarande ta tid, men jag tror att tid är en viktig resurs om man vill få fram bra resultat, man ska inte stressa iväg och ta förhastade beslut, säger Sikku i en intervju med NRK Sápmi.

Norska samers riksförbund som är det största partiet i Sametinget i Norge välkomnar beslutet och drar en lättnadens suck efter Sametingets behandling av frågan.

Partiet menar att ett nej till förslaget skulle sopat bort de samiska möjligheterna att vidare påverka processen när staterna nu ska inleda de slutliga förhandlingarna utifrån det liggande förslaget.

I ett pressmeddelande skriver partiets talesperson i frågan Piera Heaika Muotka att det var nu eller aldrig för renskötselkonventionen.

"Det er ikke godt å si hva statene ville foretatt seg. Nå har vi i alle fall lagt en retning og benyttet anledningen til å ha en samisk påvirkning på prosessen. Det var nå eller aldri."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio