Om Sommar och Vinter i P1

1,5 timme genomtänkt och begåvad radio som roar och berör. Du möter intressanta människor som berättar om sina upplevelser och spelar sin favoritmusik.

Om Sommar i P1

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios flaggskepp. Idén till programmet kom från Tage Danielsson som då var chef för Radiounderhållningen och programmet har sänts sedan 1959. Idag har Sommar i P1 en miljonpublik i FM och efterhandslyssningen ökar för varje år. Sommar i P1 är den svenska poddradions lokomotiv.

På försommaren presenterar programchefen Bibi Rödöö årets 58 Sommarvärdar vid en direktsänd presskonferens. Det är Sveriges Radios största presskonferens och intresset från media är stort. Sommarvärdarna utses av Sommars namnkommitté och namnen är fram till presskonferensen en väl förborgad hemlighet.

Programserien inleds alltid på midsommardagen och avslutas i mitten av augusti. Under sommaren recenseras Sommarprogrammen dagligen i ett flertal dagstidningar och programmens innehåll omskrivs ofta i press. Sommar är en av få kvarvarande ”lägereldar” i Sverige.

Sedan 2007 reserveras ett sändningsdatum till Lyssnarnas Sommar då den person som lyssnarna helst vill höra blir värd för ett Sommar mitt i juli.

Om Vinter i P1

Programmet är som Sommar, fast på vintern. Det sänds under jul–och nyårhelgen. Sedan 2011 har Sveriges Radio låtit lyssnarna avgöra vilka av alla tidigare Sommarvärdar som ska bli Vintervärdar. De åtta värdarna presenteras i början av december av programchefen Bibi Rödöö i en direktsändning.

Det första Vinterprogrammet i Sveriges Radio sändes redan 1969 och då hette programmet På Vintergatan. Det sändes fram till 1974, återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008.