Rumänien kräver medlemskap i Schengen

2:10 min

Frustrationen är stor i Rumänien över att EU inte släpper in landet i passunionen Schengen – trots  att landet lever upp till EU-kraven. I dag ska frågan upp till diskussioner på ministernivå i EU igen.

För rumänerna är det viktigt att få bli helt integrerade i EU. Men vissa länder sätter stopp.

Väskor blir röntgade på Bukarests internationella flygplats Henri Coanda. Flygplatsen är modern, mycket har byggts för att uppfylla EU-kraven för gränskontroller och den är godkänd. Men fortfarande måste rumänerna passera passkontroller när de reser till andra EU-länder.

--  Det är viktigt både ekonomiskt och politiskt att vi får gå med i Schengensamarbetet, anser Bukarestbon och teknikern Maria Popesco.

Rumänien blev EU-medlem 2007. Det är en symbolfråga att bli del av passunionen och väntan är lång.

– Utanförskapet påverkar både människor och handel. Det bildas långa köer med lastbilar vid gränserna. Rumänien är tekniskt redo att kontrollerna gränserna och vi gör det nu, säger vice utrikesministern Radu Podgorean.

EU-kommissionen konstaterade att Rumänien var tekniskt redo redan för tre år sen. Men flera länder, framför allt Nederländerna och Tyskland, är mycket skeptiska. Farhågorna gäller organiserad brottslighet och korruption. Oron finns för att det ska gå att muta sig igenom gränskontroller och föra med sig narkotika och illegala vapen.

Vice utrikesministern säger att Rumänien genomfört många insatser mot problemen.

– Kontrollen kan i vissa fall till och med vara bättre än hos de länder som motsätter sig inträdet. Det är inte bara i Rumäniens intresse att bli helt integrerade. Det handlar också om ekonomiska intressen och goda relationer inom EU, liksom att upprätthålla kontakter mellan människor i unionen, enligt Radu Podgorean.