Missnöjda fransmän demonstrerar mot skatter och nedskärningar

1:52 min

I Frankrike har demonstrationer och protester mot skatter och nedskärningar ökat kraftigt den senaste tiden.

Hela 76 procent av de tillfrågade fransmännen svarar i en opinionsmätning att Frankrike helt säkert eller förmodligen står inför vad de kallar en social explosion, skriver tidningen Le Monde. Det vill säga att missnöjet kommer att bli betydligt mer högljutt än vad det redan är.

I röda mössor, som under franska revolutionen och historiska skatteprotester, har lastbilschaufförer gång på gång blockerat motorvägarna för att demonstrera mot att de beläggs med en ny skatt.

Den kallas eko-skatt och ska avspegla de kostnader, som den tunga trafiken orsakar. Så var tanken, när den tidigare högerregeringen fattade beslutet.

Nu står dagens socialistregering och den redan impopuläre presidenten François Hollande med en röd-mösserörelse, som ser ut att bara växa.

Andra yrkesgrupper hänger på. Särskilt tydligt har rödmössorna märkts i Bretagne, där den ekonomiska krisen slår hårt. Hundratals människor har förlorat jobben där när stora arbetsplatser har lagt ner verksamheten.

Konkurserna ökar och missnöjet jäser. Tre av fyra fransmän väntar sig en kraftfull urladdning socialt inom några månader. Politiska analytiker skriver att president François Hollande, trots full insikt om läget och möjliga åtgärder, inte vågar agera av rädsla för att spä på oron och ge näring åt gatans parlament.

Tidningen Le Monde skriver om ett klimat med sociala spänningar. Häromdagen ordnades en protest på Hotel Lutetia här i Paris. Hotellet står inför renovering och tydligen en lukrativ försäljning enligt demonstranterna, som utgjordes av fotfolket på hotellet, missnöjda och oroliga över sin framtid.

Den franska ekonomin krympte med 0,1 procent det tredje kvartalet och för någon dag sedan kom siffror på att tillverkningsindustrin backar. Med låg konsumtion krymper redan servicesektorn.