Sweeney Todd av Sondheim på Stockholms Stadsteater

2:13 min

En barberare i London med vass kniv och en pajmakerska i affären bredvid.... ja, det händer gruvliga saker när Sweeney Todd träffar Mrs Lovett... Köttpajerna har en strykande åtgång.

På Stockholms Stadsteater har man nu haft premiär på musikalen Sweeney Todd av Stephen Sondheim, i regi av Tobias Theorell och musikaliskt ledd av Mikael Jöback. På scenen står bland andra Peter Jöback och Vanna Rosenberg.

Det är alltid så roligt att se en människa utvecklas. Här har plötsligt Peter Jöback fått fatt i den svartare sidan av sig och lämnar mycket av sitt tidigare ofta lätt insmickrande bekräftelsesökandet som man kunnat höra i rösten. Det där glidandet. I Sweeney Todd stannar han före det, klipper av de långa frasernas onödiga slut och får tyngd med ens. Det är Peter Jöback som musikaliskt bär den här föreställningen.

Det är alltså en skröna som liknar alla de vandringssägner som vi hittar över hela världen. En fascinerande saga om vad som kan ske när någons hämnd paras med knivskicklighet och därefter ett behov av att städa undan det man gjort med kniven och samtidigt tjäna lite pengar. Synd att slänga allt kött...

Det utspelar sig i ett 1800-tals London som vi känner igen från Dickens fantastiska berättelser. London, ja, alla England stora industristäder med sin enorma folkmängd är ju sinnebilden för världens samlade brottslighet baserad på stora sociala och ekonomiska klyftor. Allt från Sherlock Holmes till dagens tevedeckare.

Det här har Stephen Sondheim gjort den musikal som blivit hans mest spelade. Men även om Sondheim inte är svårlyssnad är han långt ifrån lättspelad och sjungen.

Där är det problem på Stockholms Stadsteater. Om man nu ska göra musikaler måste man ju besätta alla rollerna med folk som kan sjunga. Vanna Rosenberg spelar pajmakerskan och hon är verkligen en strålande komedienne - för den här musikalen har hela tiden en stark svart humor. Men Sondheims intrikata musik har hon, och flera andra på scenen, problem med.

- här finns många delar att hylla, men ingen helhet.