Veckans torsdagsgäst

Emma är advokaten som fick hem Abbas

14 min

Hon är advokaten som fått Sverige fällt hos FN för tortyr och nu senast fick hon hem Abbas som utvisades till fel land där han också suttit fängslad i 3 år. Veckans torsdagsgäst är Emma Persson som idag berättar om advokatjouren i Tensta, intresset för asylrätt och om valet att bli jurist.

För tre år sedan skulle Abbas utvisas från Sverige till Iran men svensk polis skickade honom istället till Irak där han fängslades direkt. Emma Persson är advokaten med inriktning på asylrätt och har i flera år kämpat för att få hem Abbas till Sverige igen. I går landade han på svensk mark.

– Att träffa Abbas när han landade var fantastiskt. Det var en häftig känsla att ses efter allt slit vi både upplevt för att lyckas hämta hem honom från landet som han felaktigt skickats till. Men till slut fick vi till en rättegång i Irak och där beslutades att han kunde återvända till Sverige.

Emma kom i kontakt med Abbas redan innan han utvisades. Men då handlade fallet om att hindra utvisningen till Iran. Och när hon fick veta att Abbas skickats till fel land JO-anmälde Emma händelsen. Men det tog lång tid innan regeringen svarade på hennes försök att lyfta upp händelsen. Bakom Emmas intresse för fallet ligger tankar om att stå upp för vad som är rätt och fel.

– Jag kan inte tolerera när staten gör något som inte följer lagen och som är fel. Det var också därför som jag anmälde Sverige till FN för att en aktuell utvisning kunde leda till tortyr. Men mitt engagemang för rätt och fel tar en hel del energi så jag försöker att släppa tankarna på rättsfall när jag är ledig. Annars hade det nog blivit för mycket, säger Emma Persson.

Bilden av att advokatvärlden är glamourös stämmer inte riktigt enligt Emma.

– Att åka ut till arrest och fängelsen runt om i Sverige gör att man får se och uppleva ganska mycket som inte är så kul. Och som advokat förväntas man att vara tuff och inte visa känslor. Jag tror att det sitter i bilden av att vara advokat. Men ibland behöver man prata om saker som händer och att öppna upp för samtal om känslor tror jag att advokater måste bli mycket bättre på.

Emma startade för ett par år sedan en advokatjour i Tensta utanför Stockholm. Tanken var att ge människor som inte har råd att gå till en advokat gratis hjälp. De som kom till jouren kunde få allmän juridisk rådgivning i 15 minuter. För Emma var det ett sätt att lära känna en del av samhället som hon annars inte vet så mycket om.

– Jag kommer själv inte från ett område som Tensta så för mig blev det ett sätt att upptäcka något som jag visste väldigt lite om. Och att då kunna träffa ungdomar som lever i områden där brottslighet är mer förekommande än där jag själv växt upp känns intressant och viktigt. Jag säger ofta till ungdomar som riskerar att falla i brottslighet att jag som brottsmålsadvokat helst bara träffar dem en enda gång. Och då utanför grindarna.