Nelson Mandela är död

10 min

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit. Mandela dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen, säger Sydafrikas president Jacob Zuma, enligt Reuters. Han blev 95 år gammal.

Följ Ekots tidigare Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist på Twitter.

– Vårt folk har förlorat en far. Trots att vi visste att den här dagen skulle komma kan ingenting mildra vår känsla av djup och bestående förlust. Hans outtröttliga kamp för frihet förlänade honom världens respekt. Hans ödmjukhet, passion och mänsklighet belönade honom med deras kärlek, sade Zuma i sitt tal, enligt Reuters. 

– Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika, säger Zuma.

Mandela har fått intensivvård dygnet runt sedan september, då han skrevs ut från en nästan tre månader lång sjukhusvistelse till följd av lunginflammation. 

Mandela var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999. Han var landets förste president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen. Mandela har fått många utmärkelser genom åren, däribland Nobels fredspris 1993.

Vincent Dahlbäck var SR:s korrespondent i Afrika under Mandelas presidentår och träffade Nelson Mandela många gånger. I en av Ekots extrasändningar berättade om sina minnen av Mandela.

– Jag har varit med honom på dagis när han har sjungit falskt för barnen, ofta fylld av skämt och lättsamt tillgänglig men också väldigt allvarlig och väldigt målmedveten, berättar Vincent Dahlbäck.

Han berättar att det finns en hemlig plan för Nelson Mandelas begravning. 

– Han ska ligga på lit de parade i Pretoria. På femte dagen ska det vara en stor minnesstund för 95 000 människor och på den tolfte dagen kommer han troligen att begravas i sin hemby, berättar Ekots Vincent Dahlbäck som har träffat Nelson Mandela många gånger.

– Han var en väldigt intagande man som gick hem i alla led. Alla samhällsklasser älskade Mandela. Även de mest förhärdade vita apartheid-förkämparna sa att man kunde prata med Mandela, berättar Vincent Dahlbäck.

Efter dödsbudet strömmade kondoleanserna in från världens ledare. USA:s president Barack Obama talade inför pressen på kvällen: 

– Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med, sade Obama, Vi kommer inte att se hans like igen.

– Ett fantastiskt ljus har slocknat, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i en kommentar, enligt AFP.

Utrikesminister Carl bildt twittrar om Mandelas bortgång: "Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg." 

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att världen har förlorat en förebild.

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd."

"Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal", skriver han i uttalande till TT.

Stefan Löfven säger till TT att Nelson Mandela är en av vår tids absolut största ledare.

Han träffade aldrig honom personligen. Men 1999 deltog han, som internationell sekreterare för Metall, i en middag i Sydafrika där Mandela närvarade.

Löfven berättar att han inte såg själv när Mandela kom in i salen, men att han kände det.

– Man kände att nu händer någonting. Han hade en fantastisk karisma. Att se hans leende var ett stort ögonblick.

Sydafrikas ärkebiskop och fredspristagaren Desmond Tutu beskriver Mandela som en enande kraft.

– Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset, sade Tutu, enligt AFP.

– Vi är lättade att hans lidande är över, men vår lättnad dränks i sorg, fortsätter Tutu.
Mandela kommer att få en statsbegravning.