Bofors – Vapenbyken som inte tvättades

44 min

”Bingo”, sa vapendirektören Martin Ardbo. ”Vapenbyken måste tvättas”, sa utrikesminister Sten Andersson. ”Det är klart att det var en mutaffär, sa Ingvar Carlsson - men först långt efter att han hade avgått som statsminister. Tre röster om Sveriges största vapenaffär genom tiderna.

I mars 1986 beställde Indien kanoner från Bofors vapenfabriker i Karlskoga för 8,4 miljarder kronor. Indiens premiärminister Rajiv Gandhi hade kommit till Stockholm för att delta i Olof Palmes begravning, och under ett möte med statsminister Ingvar Carlsson på begravningsdagens morgon bekräftade Gandhi definitivt den indiska jätteordern. För allmänheten hölls den hemlig i ytterligare två veckor. Ett år senare visade det sig att Bofors betalt ut minst 320 miljoner kronor till hemliga bankkonton i Schweiz för att få igenom affären. Avslöjandet skakade regeringarna både i Sverige och i Indien. I Indien är den politisk dynamit än i dag.

I ett 45-minuters program summerar Jan Mosander uppståndelsen, hyckleriet och mörkläggningen kring den stora vapenaffären, där den viktigaste frågan fortfarande inte är klart besvarad: Vem fick de hemliga pengarna - och varför ? En bok om affären som har skrivits av Indiens tidigare ambassadör i Stockholm, B M Oza, ger delvis en ny bild av vad som hände.