Allt fler barn lär sig programmering

2:14 min

Det finns ett stort intresse för barn att lära sig att programmera spel och mobilappar. Nätverket Coder Dojo sprider sig nu över landet där barn redan från sju års ålder får lära sig programmera.

Det finns kurser på många håll i Sverige. Tioåriga Emma Skog går en av dem i Växjö.

– Nu håller jag på med ett hästspel, för jag gillar hästar. Jag vill att man ska kunna hoppa, rida runt och att det ska vara roligt, säger hon.

Den kurs Emma Skog går på anordnas av nätverket Coder Dojo. Det startade på Irland för två år sen och har nu spridit sig över hela världen. Här i Sverige finns kurserna i bland annat i Lund, Växjö och Stockholm.

Det handlar om att lära även ganska små barn att på ett enkelt sätt göra appar och spel, berättar Michael Tiberg, som är med i nätverket.

– Vi försöker hålla det på en nivå som barnen verkligen klarar av att skapa på. I dag finns verktyg för det. Du kan göra ett spel från absolut inga förkunskaper alls på en timme, säger han.

Kön med barn som vill lära sig att programmera växer, bara i Malmö står över 60 barn i kö, enligt Michael Tiberg.

– En pojke sa ”sen när jag är vuxen och har ett jobb och chefen kommer och frågar om jag kan göra en webbsida, då kan jag svara att det lärde jag mig när jag var åtta år”.

Att fritidsaktiviteten innebär att barnen nu sitter ännu mer framför en dator och kanske knuffar bort hockey, fotboll och dans är inget som man behöver oroa sig över, tycker Michael Tiberg.

– Barn i dag har väldigt många olika fritidsaktiviteter. Om en av dem innebär att man sitter stilla så tror inte jag att det gör någonting, säger han.