Svagt rättsskydd för uthängda på nätet

1:30 min

Det blir allt vanligare att unga hängs ut på nätet med bilder där de är avklädda. Men de flesta fall täcks inte av lagstiftningen.

15-åriga Anna, som egentligen heter något annat, fick nakenbilder utlagda på Facebook. Men hennes fall lades ned.

– Man borde fatta att det här är allvarligt. Det är så pinsamt för oss tjejer, även fast polisen tycker att det är en småsak. Det är inte en småsak för oss, säger Anna. 

Anna blev uthängd på nätet. Avklädda bilder som hon själv tagit lades ut av en annan person mot Annas vilja på Facebook.

Hon gjorde en polisanmälan om förtal, men åklagaren beslutade att inte inleda förundersökning. Motiveringen var att det som hänt inte levde upp till kraven i förtalslagstiftningen.

Förtal är ett av få brott som inte lyder under allmänt åtal, det innebär att den som drabbats själv måste väcka åtal och kräva straff, om det inte finns särskilda skäl. Ett sådant skäl är om det handlar om spridning av bilder eller filmer av sexuell och integritetskränkande art på de utpekade. Men enstaka nakenbilder är oftast inget skäl för att åklagare ska få ta upp fallet.

Det är en brist i lagstiftningen, anser Helene Gestrin, åklagare i Linköping. 

– Man kan konstatera att lagstiftningen inte ligger i tid med det allmänna rättsmedvetandet. Det finns en hel del mer som staten borde göra när det gäller brottmål, framför allt när det handlar om bilder på människor som sprids på nätet. Där finns inte en tillräckligt bra lagstiftning, som borde finnas, säger hon.

Mer om detta hör du i Kaliber klockan 12.